26 Septembrie 2016 publicat în Sanatate 14 share-uri

Desi o buna igiena orala reprezinta o conditie esentiala pentru a avea o dantura sanatoasa, exista insa si alti factori care pot influenta sanatatea noastra bucala si, implicit, aparitia cariilor.
de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert

Aceasta este una din intrebarile cele mai frecvente auzite in cabinetul medicului stomatolog, multi pacienti fiind confuzi si chiar frustrati ca se confrunta cu nesuferitele carii dentare cu toate ca respecta regulile de baza de ingrijire a dintilor. Desi o buna igiena orala reprezinta o conditie esentiala pentru a avea o dantura sanatoasa, exista insa si alti factori care pot influenta sanatatea noastra bucala si, implicit, aparitia cariilor, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Consumul de bauturi acidulate

Nu mai reprezinta un secret pentru nimeni faptul ca sucurile acidulate sunt foarte daunatoare dintilor, dar din pacate acelasi efect il au si sucurile naturale de citrice, mere sau alte fructe cu gust acru, care mentin constant un pH acid in gura. Desi saliva are puterea de a neutraliza acesti acizi, atunci cand consumul este mare si mai ales constant, putin cate putin pe parcursul catorva ore, efectele asupra dintilor nu intarzie sa apara. Acizii continuti de aceste bauturi scot calciul din smaltul dentar, lasandu-l poros si vulnerabil la carie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție

Gustarile dintre mese

Consumul frecvent de gustari intre mese poate fi un factor favorizant al aparitiei cariilor in ciuda unei bune igiene orale, deoarece acest obicei aparent inofensiv aduce un aport constant de hrana pentru bacteriile aflate in mod normal in gura. Acestea descompun resturile alimentare, iar acizii rezultati ataca smaltul dentar.

Dintii inghesuiti

Lasand la o parte disconfortul din punct de vedere estetic, dintii inghesuiti impiedica totodata si perierea corecta a dintilor. Frecvent se intampla ca pacientii cu inghesuiri dentare sa faca, pe langa parodontoza, numeroase carii. Adesea, dupa montarea aparatului dentar, pe masura ce dinti se aliniaza, medicul ortodont descopera uneori carii pe suprafetele dentare care inainte de aplicarea acestuia nu erau accesibile periajului dentar.

Calitatea smaltului dentar

Cei care au un smalt de calitate mai slaba - fie ca este mostenit genetic, fie ca urmare a faptului ca in perioada de formare a dintilor anumite boli sau administrarea unor medicamente au scazut mineralizarea acestora in anumite zone – au o dantura mai putin rezistenta la carie. In aceste cazuri, aplicarea locala de geluri cu fluor sau calciu este recomandata pentru a creste rezistenta smaltului.

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Caria dentară – ce este și cum se tratează Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău?


Foto int: Aidar / Shutterstock

Foto homepage: kurhan / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri