17 Noiembrie 2015 publicat în Sanatate 16 share-uri

Medicii au realizat, in premiera in Romania, o operatie extrem de complexa si rara – mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) operat in utero, adica direct in burta mamei.

Comunicat de presa

Medicul Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Baneasa si Dr. Sergiu Stoica, co-fondator al Brain Institute, au realizat, in premiera, o operatie extrem de complexa si rara – mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) operat in utero, adica direct in burta mamei. Interventia a avut loc joi, 5 noiembrie, si este o premiera absoluta pentru Romania. Astfel de operatii se realizeaza doar in centre specializate in chirurgie fetala in Statele Unite ale Americii si in cateva din Europa. Pana acum, copiii care erau identificati cu aceasta problema nu aveau nicio sansa reala de a fi operati inainte de nastere in tara.

O fetita de doar 1250 de grame este primul copil din Romania care a fost operat de mielomeningocel in burta mamei, inainte de a se naste. Premiera medicala a fost posibila datorita unei echipe multidisciplinare de 7 medici, din care au facut parte Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg, si Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat in medicina materno-fetala, fiecare cu o expertiza deosebita in domeniile lor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Împreună în arte și simțiri 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Pentru copiii diagnosticati inainte de a se naste cu mielomeningocel, forma cea mai severa de spina bifida, chirurgia fetala deschisa – operatia copilului in utero, inainte de a se produce afectarea ireversibila a nervilor si maduvii spinarii - este un standard de ingrijire in Statele Unite ale Americii, insa pana in acest moment, in Romania nu s-a mai realizat o astfel de interventie medicala complexa.

In 5 noiembrie, in saptamana a 28-a de sarcina, o fetita cu mielomeningocel a fost operata insa in uterul mamei. Echipa extraordinara de medici a reusit sa inchida defectul spinal si, dupa o operatie care a durat o ora si jumatate, sa-i permita fetitei sa continue sa se dezvolte in uter inca alte cateva saptamani, cand va fi suficient de pregatita sa vina pe lume.

Mielomeningocelul - forma severa de spina bifida

Spina bifida este un defect de inchidere osos la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida oculta) sau poate fi asociat cu un sac care contine meninge si lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale maduvii spinarii si nervi (mielomeningocel).
Mielomeningocelul este forma cea mai severa de spina bifida si este cauzat de inchiderea incompleta in zilele 26-30 de sarcina a tubului neural embrionar. Apare in special in zona lombara, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudeaza. Prin aceasta deschidere proemina radacinile nervilor spinali si meningele, care nu sunt acoperite de piele.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Copiii se nasc cu deficite neurologice severe, de tipul tulburarilor de sensibilitate si paralizia membrelor inferioare, incontinenta urinara si fecala si hidrocefalie - acumulare excesiva de lichid cefalorahidian care comprima creierul, cu grade variate de retard mental. Odata ce copilul se naste cu paralizie, sansele de recuperare sunt practic nule.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri