17 Noiembrie 2015 publicat în Sanatate 16 share-uri

Medicii au realizat, in premiera in Romania, o operatie extrem de complexa si rara – mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) operat in utero, adica direct in burta mamei.

Repararea defectului inainte de nastere vs. dupa nastere – sansa de a evita paralizia

Astazi se cunoaste ca desi defectul de tub neural apare in prima luna, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc tarziu in sarcina, in perioda de dezvoltare fetala, ca urmare a lezarii cronice si progresive a maduvei spinarii de catre lichidul amniotic. De aceea, este important ca acest tesut sa fie protejat inainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului interventiei chirurgicale este esential.

Recent, cercetatorii in chirurgia fetala au finalizat un studiu clinic in trei dintre cele mai importante centre de chirurgie fetala din SUA. Studiul a comparat efectul chirurgiei prenatale in utero versus chirurgia postnatala traditionala in ceea ce priveste complicatiile neurologice invalidante. Studiul, aparut in 2011 in revista “New England Journal of Medicine”, a evidentiat rezultate semnificativ mai bune in cazul operatiei in utero.*

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Împreună în arte și simțiri 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Astfel, daca repararea defectului se face inainte de saptamana a 26-a de sarcina, complicatiile serioase asociate cu mielomeningocel pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen. In primul an dupa nastere, aproape jumatate din copii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.

Ca urmare a acestui studiu, chirurgia fetala deschisa pentru mielomeningocel nu mai este considerata experiementala si a devenit standardul de tratament in centrele de chirurgie fetala din SUA si in unele centre din Europa.

Succesul operatiei in utero s-a datorat, pe de o parte, dorintei parintilor de a-i oferi fetitei cea mai buna sansa de a merge – desi decizia nu a fost una usoara. Parintii au venit special din Gura Humorului pentru o opinie secundara la Dr. Hadi Rahimian privind tratamentul fetitei lor, deoarece li se spusese ca tot ce se putea face era interventia chirurgicala imediat dupa nastere.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Pe de alta parte, operatia a fost o reusita ca urmare a dotarii tehnice ultraperformante a salii de operatie, a colaborarii permanente a tuturor medicilor implicati in operatie si a gradului ridicat de expertiza a echipei multidisciplinare de specialisti in medicina materno-fetala, chirurgie fetala, neurochirurgie pediatrica, anestezie cu risc inalt si a asistentelor medicale inalt specializate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri