5 Decembrie 2014 publicat în Sanatate 73 share-uri

Investigatia Doppler este un tip de ecografie prescris des atat de cardiologi, cat si de neurologi. Eco-Doppler masoara viteza, directia si volumul sangelui din artere sau vene.

Unele dintre cele mai raspandite afectiuni la nivel mondial sunt bolile venoase. De multe ori ignorate si subestimate atat de pacienti, cat si de unii medici, aceste afectiuni sunt des intalnite si in randul populatiei autohtone. Potrivit studiului VeinConsult, desfasurat in 20 de tari, unul din cinci romani sufera de varice.

Cele mai predispuse acestor boli sunt femeile, la care simptomele se manifesta in general dupa nastere, dupa 30 de bani. Barbatii sunt afectati in numar mult mai mic, iar boala se manifesta dupa ce acestia implinesc 40 de ani. Ecografia Doppler ajuta medicii sa depisteze boala din timp si sa ofere un tratament corect pacientilor.

Cum te ajuta ecografia Doppler?

Investigatia Doppler este un tip de ecografie prescris des atat de cardiologi, cat si de neurologi. Eco-Doppler masoara viteza, directia si volumul sangelui din artere sau vene. Aceasta poate fi folosita pentru mai multe tipuri de investigatii sau poate ajuta la diagnosticarea corecta in domenii precum oftamologie, endocrinologie sau reumatologie.

Cu ce se diferentiaza ecografia Doppler a membrelor?

Medicii prescriu efectuarea unei ecografii Doppler vascular la nivelul membrelor atunci cand pacientii au varice, sufera de dureri musculare cand solicita memebrele inferioare sau superioare sau cand durerea, amorteala, roseata si alte afectiuni isi fac prezenta.

Acest gen de ecografie ofera medicului informatii despre modul in care circula sangele prin vasele examinate, parametrii fluxului sangvin sau alte detalii necesare in determinarea unui diagnostic exact.
Pacientii nu trebuie sa se pregateasca special pentru a efectua o ecografie Doppler a membrelor, nu sunt expusi nici unui risc, iar durata acestei proceduri medicale variaza 15 minute si o ora.

Medicii sunt cei care prescriu sau recomanda o ecografie Doppler vascular la nivelul membrelor atunci cand au nevoie de informatii specifice pentru diagnosticarea corecta. Tot medicul este cel care decide si ce zona trebuie examinata. De exemplu, pentru o problema cu arterele de la nivelul picioarelor este nevoie sa fie examinate ambele membre inferioare.


Informatii oferite de CardioClinic

Foto: Ecografie Doppler, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri