11 Iulie 2014 publicat în Sanatate 53 share-uri

Pentru a incuraja cumparatorii sa achizitioneze unele produse, multi producatori aduc informatii 'pacalitoare' pe etichetele produselor comercializate.

Unii producatori se folosesc de temerile unor consumatori – teama de colesterol – si introduc in etichetarea nutritionala a produsului substante care nu exista in compozitia lor, dar faptul ca este mentionat acest lucru ii face pe consumatori sa se simta mai confortabil.

Uleiurile vegetale nu contin sub nicio forma colesterol, dar unii producatori de uleiuri vegetale, folosesc termenul de „fara colesterol” pentru a crea impresia falsa ca produsul respectiv e mai bun calitativ si isi justifica pretul. Cert este ca uleiurile vegetale nu contin colesterol in compozitie. Colesterolul este o substanta specifica grasimilor animale.

Etichetarea nutritionala nu este obligatorie, dar va fi obligatorie incepand cu 13 decembrie 2016. Totusi, daca producatorul a decis sa treaca ceva anume pe eticheta, trebuie sa isi asume responsabilitatea celor declarate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Cum alegi uleiul: de calitate I sau a doua?

Ulei de calitatea I sau a doua? Daca doriti sa achizitionati un ulei de calitatea I este simplu de aflat doar citind eticheta nutritionala: continutul de lipide (grasimi) trebuie sa fie de 100%, iar culoarea acestuia sa fie slab galbuie.

Daca continutul de lipide este de sub 100%, adica de 92%, diferenta pana la 100% este acoperita de acizi grasi liberi, ceruri si alte substante nedorite. In acest caz avem de-a face cu un ulei de calitatea a doua, obtinut din turtele ramase de la prima presare, ulei de culoare galben inchis. Acesta este criteriul de verificare a calitatii la uleiurile vegetale de floarea soarelui – continutul in lipide la o suta de grame produs, respectiv culoarea acestuia. Atentie si la pretul produsului ca acesta sa fie corelat din punct de vedere calitate pret.

„Prin etichetare, producatorii nu trebuie sa induca in eroare consumatorii cu privire la caracteristici sau efecte. Informatiile despre produsele alimentare trebuie sa fie precise, clare si usor de inteles de catre consumatori. Informatiile furnizate in mod voluntar de catre producator nu trebuie sa fie ambigue, acestea trebuie sa se bazeze pe date stiintifice relevante. Atentie! Nu achizitionati produse de calitatea a doua la pret de calitatea I” a declarat Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri