Cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, in tara noastra. Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros.

Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Liga Romana de Cancer continua, pentru al treilea an consecutiv, seria de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer si la simptomele sale, modalitatile de prevenire si diagnosticare precoce.

Ce este cancerul intestinului gros?

Intestinul gros este alcatuit din colon si rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si elimina materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima portiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solida, care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, in tara noastra. Datele privind incidenta acestei boli in Romania arata ca 10256 de romani sunt diagnosticati in fiecare an cu aceasta forma de cancer, iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Simptomele cancerului intestinului gros

Semnele si simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantitati microscopice de sange in scaun pana la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

  • Sangerare rectala (scaun cu sange)
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Anemie fara o explicatie
  • Pierdere inexplicabila in greutate
  • Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru cresterea numarului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generala a publicului.

Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cancerul de colon - 9 din 10 pacienti diagnosticati ar putea fi salvati daca s-ar prezenta la medic din timp.