12:11, 8 Noiembrie 2013 publicat în Sanatate

Specialistul epidemiolog Dr. Tania Bejan explica procesele multiple prin care flora intestinala mentine echilibrul sistemului imunitar.

Comunicat de presa

Rolul florei intestinale este decisiv nu doar in procesul digestiv si al asimilarii nutrientilor, ci si in protectia intregului organism. Aceasta functie de aparare se datoreaza faptului ca 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv.

Citeste si:
Șase metode simple pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor...
Șase metode simple pentru a...

Astfel, flora intestinala contribuie in mod esential la imunizarea organismului, datorita bacteriilor existente la nivelul tractului digestiv si sprijinul pe care acestea il ofera in functionarea corecta a organelor interne.

Cum contribuie flora intestinala la mentinerea starii de sanatate?

Specialistul epidemiolog Ropharma, Dr. Tania Bejan explica procesele multiple prin care flora intestinala mentine echilibrul sistemului imunitar:

Citeste si:
Parpiro. O mască de calitate înseamnă un copil protejat.
Parpiro. O mască de calitate...

"Contactul organismului nostru cu factorii externi se realizeaza in cea mai mare parte prin intermediul pielii si al sistemului gastrointestinal. Sistemul digestiv este colonizat de bacterii, chiar la scurt timp dupa nastere si cunoaste modificari pe masura ce ne maturizam. Atunci cand tranzitul intestinal prezinta deficiente, apar boli digestive si fluctuatii in greutate. O flora bacteriana echilibrata mareste capacitatea organismului de a combate infectiile si simultan minimizeaza efectele adverse ale terapiei cu antibiotice. Principalele procese prin care aceasta contribuie la intarirea sistemului de aparare sunt: distrugerea toxinelor nocive organismului, procesul de digestie, absorbtia nutrientilor vitali, sintetizarea vitaminelor si crearea unui pH optim al colonului prin asimilarea calciului si a vitaminei D. Toate acestea protejeaza sistemul nostru imunitar, creand un scut impotriva posibilelor bacterii daunatoare."

Cat de mult conteaza alimentatia in mentinerea echilibrului dintre flora intestinala si imunitatea organismului ?

Dieta zilnica si obiceiurile alimentare constituie agenti importanti in imunizarea organismului, deoarece tractul digestiv este responsabil de functiile de asimiliare si procesare a vitaminelor si mineralelor necesare corpului.

"Exista numerosi factori care pot perturba nivelul bacteriilor la nivel intestinal: antibioticele, anticonceptionalele, anumite boli digestive sau chiar stresul. Apar astfel dezechilibre majore, care se extind si la sistemul de aparare al organismului impotriva bolilor sau la sistemul imunitar. Dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice, flora intestinala isi reface proprietatile dupa o perioada de sase luni" , explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.


Foto Sistem Imunitar via Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri