7 Noiembrie 2013 publicat în Sanatate 13 share-uri

Instalarea pubertatii poate fi un factor de risc pentru aparitia sau accentuarea obezitatii, in special riscul crescand la copii care au rude de gradul 1 si/sau 2 cu obezitate.

Comunicat de presa

Problema kilogramelor in plus a devenit un subiect tot mai discutat in zilele noastre si nu numai din cauza considerentelor sociale sau estetice pe care le implica ci, mai mult, din cauza complicatiilor pe care le dezvolta asupra sanatatii noastre.

Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate obezitatii pe care le poate produce: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, sindrom de apnee in somn si multe alte afectiuni in directa legatura cu acumularea kilogramelor nedorite.

Este cu atat mai periculos cu cat castigul ponderal apare intr-o perioada scurta de timp (adica in 2-3 luni), in special la persoane care sunt deja supraponderale. De asemenea, varsta este un alt factor de risc. Cele mai riscante perioade in care persoanele se ingrasa excesiv sunt dupa 40 ani sau in perioada pubertatii si terminarea acestei perioade (dupa 18-19 ani).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Pubertatea este o etapa a vietii clasata copilarie si adolescent, caracterizata prin intensificarea cresterii si dezvoltarii fizice, neuroendocrine si intelectuale. La fete, pubertatea incepe de obicei in jurul varstei de 10-11 ani, iar la baieti 11-12 ani si se termina in jurul varstei de 14-15 ani.

Instalarea pubertatii poate fi un factor de risc pentru aparitia sau accentuarea obezitatii, in special riscul crescand la copii care au rude de gradul 1 si/sau 2 cu obezitate. Probabilitatea ca obezitatea sa persiste la varsta adulta este mai mare de 50%, daca excesul ponderal s-a instalat in perioada pubertatii si se asociaza cu aparitia mai frecventa a sindromului metabolic (diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, dislipidemie) la varsta adulta.

Pentru a sta cat mai departe de aceste probleme, trebuie sa fim foarte atenti la schimbarile care apar in organism in perioada pubertatii dar si a adolescentei.

Foto homepage: Alimentatie sanatoasa via Shutterstock

Foto int: Educatie dieta sanatoasa via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri