4 Noiembrie 2013 publicat în Sanatate 40 share-uri

Boala Venoasa Cronica afecteaza peste 60% dintre romani, iar peste jumatate dintre ei nu stiu ca sufera de aceasta patologie, deoarece nu au fost diagnosticati inca.

Comunicat de presa

Conform ultimelor studii, peste 60% dintre romani sunt afectati de Boala Venoasa Cronica, iar peste jumatate dintre ei nu stiu ca sufera de aceasta patologie, deoarece nu au fost diagnosticati inca, astfel incat ei nu primesc ingrijirea medicala corespunzatoare.

La nivel mondial, in ciuda prevalentei ridicate (intre 30% si 64% din populatia adulta), peste 95% dintre persoanele cu aceasta patologie ignora primele simptome si semne ale acestei boli. Ignorarea acestei afectiuni, netratarea ei sau tratamentul neadecvat pot avea urmari grave pentru pacient: dependenta cronica de anumite medicamente (analgezice in special), agravarea bolii pana la ulcerul venos de gamba care nu se mai inchide, chiar decesul in cazurile cele mai grave.

Ce este Boala Venoasa Cronica?

Boala venoasa cronica este o boala evolutiva caracterizata printr-o gama larga de simptome si semne, fiind datorata, in principal, aparitiei hipertensiunii venoase. In majoritatea cazurilor, hipertensiunea venoasa este rezultatul prezentei factorilor genetici sau/si a factorilor de mediu (ortostatism prelungit, sarcina, hormoni etc.);

in timp, hipertensiunea venoasa conduce la staza sanguina anormala si apoi catre reflux venos aparut ca urmare a afectarii valvulare venoase (incompetenta valvulara). In general, primele manifestari ale bolii sunt ignorate si netrate, ceea ce conduce la complicatii grave, invalidante.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Riscul aparitiei acestei afectiuni creste, in cazul femeilor, pe perioada sarcinii. Alti factori precum obezitatea, istoricul familial de boala venoasa cronica, stilul de viata sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit in picioare, joaca si ei un rol major in aparitia venelor varicoase (varicelor) si a complicatiilor acestora (tulburari trofice, ulcere venoase de gamba).

Simptomele

Printre primele simptome ale aparitiei bolii venoase cronice sunt de mentionat: senzatia de greutate si de umflare a gambelor, durerea la nivelul gambelor, senzatia de intepaturi, furnicaturi ale gambelor, durerea pe traiect venos, senzatie de arsura, crampe nocturne, in 3 situatii principale de declansare: dupa stat prelungit in picioare, la sfarsitul zilei si in timpul noptii.

Foto: Corp feminin via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri