16 August 2013 publicat în Sanatate 7 share-uri

Depresia la persoanele peste 65 de ani depaseste o prevalenta de 20% si este una dintre cele mai importante si frecvente afectiuni ale populatiei varstnice. Pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar psihiatrie, care ne-a explicat:

Tulburarile de alimentatie si ele prezente, pot duce uneori pana la pierderi in greutate care pun in pericol viata varstnicului. Mai mult, ele sperie pacientul, deoarece acesta incepe sa banuiasca existenta unei boli somatice grave, nou aparute si nediagnosticate.

Si, iata, in acest fel incepe un cerc vicios. Depresia varstnicilor, pe langa particularitatile simptomatologice prezinta si un mare risc de suicid atunci cand nu este tratata la timp.

Cum poti sa ajuti o persoana care nu isi doreste acest lucru?

Varstnicul neaga existenta unei probleme emotionale si pentru ca nu stie sa traduca starile, de cele mai multe ori refuza ajutorul. Tratamentul antidepresiv actual este adaptat problemelor specifice varstei inaintate si tine cont de interactiunea cu celelalte afectiuni somatice inevitabile trecerii vremii.

O mare parte a pacientilor varstnici cu depresie sau familiile acestora se adreseaza medicului fie datorita deteriorarii fizice, fie tulburarilor de concentrare pe care acestia le confunda cu tulburarile de memorie si pe care le suspicioneaza a fi existenta sau debutul unei demente.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Capacitatea de adaptare a persoanelor varstnice este mai redusa decat a celor tinere, de aceea tratamentul antidepresiv cat mai precoce are toate sansele sa readuca pacientul la starea anterioara si la placerea de a-si trai viata chiar si la varsta a treia.

Tratarea pacientilor varstnici care au asociate si alte boli

Pacientul depresiv care prezinta si alte patologii asociate este un pacient fragil, datorita resurselor biologice scazute si, de asemenea, este un pacient non compliant datorita multitudinii de medicamente care ii sunt prescrise. O atentie deosebita trebuie acordata interactiunilor medicamentuase intrucat varstnicii, majoritatea cu multiple afectiuni cronice sunt suprasaturati de schemele terapeutice care le sunt administrate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri