12:08, 20 August 2013 publicat în Sanatate 5 share-uri

Chiar daca soarele si transferul genetic favorizeaza tot mai des aparitia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afectiunii ajuta la cresterea sanselor de vindecare. Cancerul de piele este cea mai des intalnita forma de cancer.

Comunicat de presa

Cauza principala o reprezinta radiatiile solare. Statul la soare fara aplicarea in prealabil a diverselor creme de protectie duce la aparitia arsurilor, iar toate acestea pot duce la aparitia diverselor afectiuni. Afectiunea este foarte des intalnita la persoanele care au ten foarte deschis, care nu se bronzeaza imediat insa se irita foarte repede.

Citeste si:
Cum să obţii un bronz sănătos care se menţine pe termen lung
Cum să obţii un bronz sănătos...

Cea mai importanta perioada de viata in care protectia impotriva soarelui joaca un rol foarte mare sunt primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare inregistrata pe tot parcursul vietii este facuta in aceasta perioada. Transferul genetic este un factor important, insa un alt factor mult mai important care nu trebuie uitat este solarul.

Sedintele la solar care depasesc in total 60 de ore fac ca riscul aparitiei cancerului de piele sa creasca. Dr. Mehmet Coskun Acay, medic specialist in dermatologie, a mentionat ca aceasta grupa de afectiuni prezinta un procent de vindecare foarte ridicat, iar pentru acest lucru este necesar ca simptomele sa fie bine evaluate si ca pacientul sa consulte medicul din timp.

Care este frecventa aparitiei cancerelor de piele?

In ultimii 30 de ani, pe plan mondial frecventa aparitiei cancerelor de piele este in continua crestere. In state precum SUA, Noua Zeelanda si Australia, cancerele de piele sunt afectiunile cel mai des intalnite. In tarile europene, cancerele de piele sunt inregistrate cu precadere la persoanele cu varsta cuprinsa intre 60-80 de ani.

Citeste si:
Dacă-ți iubești pielea, o protejezi în orice sezon
Dacă-ți iubești pielea, o...

Frecventa de aparitie in cadrul cancerelor de piele a carcinomului bazonuclear, afectiunea cel mai des intalnita, este de 80-90%. In prima faza a afectiunii, pe piele se formeaza o tumefactie de culoarea pielii. Cu timpul, tumefactia creste si incepe sa isi schimbe culoarea. Aceste tumefactii sunt intalnite cel mai des pe fata si pe linia trasata intre ureche si buza superioara. Diagnosticul se pune in urma consultului fizic. In faza timpurie, afectiunea poate fi tratata cu foarte mare usurinta.

Si carcinomul scuamos este inregistrat cel mai des pe fata si buze si apare sub forma unei tumefactii de culoarea pielii. Comparativ cu carcinomul bazonuclear, tumefactia este mai dura si uneori poate fi confundata cu un neg. Tumefactia creste, iar in stadiul avansat ia forma unei tumefactii cu crater. Daca nu este tratata, cu timpul devine o rana deschisa si sangeranda. Se poate localiza in zone cu o cantitate importanta de circulatia sangelui cum sunt nasul, buzele si urechile si se poate intinde rapid.

Foto Cancer de piele_Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri