Anul acesta, Postul Sfintelor Pasti a inceput pe 18 martie si se va incheia in data de 5 mai. In general, postul ne ofera beneficii numeroase ce tin atat de de bunastarea sanatatii corpului, cat si de latura noastra spirituala. Aplicat gresit, postul poate prezenta insa tot atatea riscuri.

Postul dinaintea Invierii Domnului este cel mai lung dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind denumit si Postul Mare.

Anul acesta, Postul Sfintelor Pasti a inceput pe 18 martie si se va incheia in data de 5 mai. In general, postul ne ofera beneficii numeroase ce tin atat de de bunastarea sanatatii corpului, cat si de latura noastra spirituala. Aplicat gresit, postul poate prezenta insa tot atatea riscuri. Prof. dr. Nicolae Hancu, autor al Abecedarului de Nutritie si membru de onoare al Academiei Romane, explica in ce consta un meniu de post autentic si sanatos. alimente de Post

Regula de baza este de a sti in ce cantitate si cum sa consumam alimentele de origine vegetala, precum soia, ciuperci, mazare, linte etc., in asa fel incat alimentatia sa ne ofere un aport caloric echilibrat, care sa nu ingrase, dar nici sa nu slabeasca. Iata cateva exemple de alimente recomandate pentru meniurile de zi cu zi din perioada postului, care asigura detoxifierea corpului.

Pentru micul dejun, fie putem inlocui lactatele cu iaurturi si lapte din soia, fie optam pentru fulgi cu ceai si paine prajita. Tot la micul dejun, putem alege salata de vinete, zacusca sau humus, evident in cantitate adecvata si cu un adaos de ulei minim.

Bineinteles, nu vor lipsi fructele, insa atentie la calorii: nu se vor depasi 3-4 fructe pe zi.

Masa de pranz ne ofera cea mai mare varietate de alimente si in perioada postului. Astfel, putem gati ghiveciuri de legume, mancare de mazare si fasole sau preparate pe baza de orez cu legume. Este exclusa ceapa prajita in pregatirea lor. Tot pentru pranz, sunt recomandate si legumele la gratar sau fierte. Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia in mod special la prepararea cartofilor, unul dintre alimentele de baza pentru post. In cartea ,,Abecedar de Nutritie”, acesta ne recomanda sa consumam cartofi copti sau fierti, in schimbul celor prajiti, care contin de 3-4 ori mai multe calorii, in aceeasi cantitate.

Seara, pentru cina, avem la indemana o bogatie de salate, in diverse combinatii, asezonate pentru gust cu condimente si branza din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel in ulei sau foarte sarat.

Tot pentru perioada postului, aflam din Abecedarul de Nutritie ca trebuie sa avem grija la anumite capcane ce pot dauna sanatatii. Prima greseala se refera la consumul in exces. Pentru ca mancarurile de post nu sunt foarte satioase, avem tendinta sa le consumam in cantitati mari, ne informeaza Prof. dr. Nicolae Hancu. Astfel se explica faptul ca, desi respecta tot postul, multe persoane se ingrasa in aceasta perioada.

Foto: Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce mancam in Post? Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa.