"O femeie trebuie sa arda. Sa arda de pasiune, sa arda de cuvinte, sa arda de idei, sa arda de dorinta pentru ceea ce iubeste ea cu adevarat. Foc consistent trebuie sa se afle sub viata creatoare a fiecarei femei." (Clarissa Pinkola Estes, Women Who Run with the Wolves)

Autoarea vorbeste despre existenta in adancurile psihicului feminin a unei laturi salbatice, instinctive (datatoare de instincte bune), o forta primitiva, creatoare, ce nu permite imbatranirea dorintei de a trai si de a cunoaste. Este darul pe care natura il face tuturor femeilor odata cu darul nasterii: natura noastra primara. Este Femeia Salbatica care se afla in fiecare din noi, universul nostru feminin firesc de care incercam sa ne debarasam... Societatea, prin rolurile rigide pe care ni le arunca in carca, incearca insa sa domesticeasca Femeia Salbatica. Societatea, oamenii si noi intre noi incercam sa devitalizam Femeia Salbatica tocmai de natura sa nesupusa, tocmai de ceea ce o face speciala. Societatea a tarat femeia in "peisajul domestic, in intelectualism, munca sau inertie. Iar acesta este locul cel mai confortabil si sigur pentru cei care si-au pierdut instinctele". (Clarissa Pinkola Estes)

Sa ne intoarcem catre noi...

“Cand femeile aud de cuvantul “salbatic” … este ca si cum povestea ar ciocani la usa celei mai adanci simtiri a femeii. O amintire veche, veche este declansata, readusa la viata. Aceasta amintire este despre inrudirea noastra absoluta cu femininul salbatic, imposibil de renegat sau negat. Aceasta relatie cu femininul salbatic a devenit spectrala si a fost ingropata prin domesticire exagerata, exilata prin cultura inconjuratoare, lasata de stadiul de ‘neinteleasa’. Se poate ca am uitat numele care i-au fost atribuite acestei femei … se poate… insa in sangele si oasele noastre o stim cu totii, tanjim catre ea. Stim ca ea ne apartine si ca noi ii apartinem.” (fragment dintr-un interviu pe care Clarissa Pinkola Estes l-a acordat publicatiei radiancemagazine.com)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri