Esti Leu? Vidra? Caine? Sau poate Castor? Carui tip de personalitate ii apartii? Testul Smalley ne poate ajuta intr-un mod obiectiv in intelegerea punctelor forte si a punctelor slabe ale propriei personalitati, ale personalitatii celor din jur. In plus, ne poate fi de folos si in imbunatatirea relatiilor cu cei din jur.

Gary Smalley se bucura de o faima internationala si este unul dintre cei mai cunoscuti consilieri in materie de dinamica a cuplurilor, relatii si probleme familiale, autor a aproximativ 40 de carti. Psihologul este fondator al Institutului ‘Smalley Relationship Center’, pe care il si conduce in prezent. Gary Smalley elaboreaza alaturi de profesorul John Trent un interesant test de personalitate (in cartea “The two Sides of Love’, by Gary Smalley and John Trent) ce clasifica personalitatile umane in patru categorii: Leu, Vidra, Caine, Castor. Tipologiile propuse de cei doi psihologi se bazeaza pe caracteristici ale anumitor categorii de animale. Testul Smalley de personalitate este unul elocvent si edificator in sensul ca ne poate ajuta semnificativ in cunoasterea de sine, dar si a celorlalti.

De asemenea, Testul Smalley ne poate ajuta intr-un mod obiectiv in intelegerea punctelor forte si a punctelor slabe ale propriei personalitati, ale personalitatii celor din jur. In plus, ne poate fi de folos si in imbunatatirea relatiilor cu cei din jur. Testul Smalley este cu siguranta un instrument puternic ce conduce catre o evaluare obiectiva a stilurilor personalitatii umane. Daca doresti sa afli care este tipul tau de personalitate, efectueaza testul integral pe site-ul oficial al psihologului https://smalley.cc/ , accesand urmatorul link: https://smalley.cc/images/Personality-Test1.pdf . Mai jos iti prezentam o scurta descriere a celor patru tipologii de personalitate asa cum apar ele in viziunea lui Smalley:
 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

1. LEU (Temperament Coleric- Autoritate) – “Acum este momentul sa actionam!”

Puncte forte: Leul este inzestrat cu o vointa puternica si putere de decizie. Este cu siguranta nascuta ca sa fie lider sau sa se afle in pozitii de conducere sau de autoritate. Prin puterea ideilor sale, Leul este un vizionar. Leul este o persoana pragmatica, orientata catre rezultate. Are spirit competitiv, iar schimbarea reprezinta o provocare pentru el. Nu se da in laturi in a-si asuma raspunderea asupra unei chestiuni si este perfect capabil sa vina cu solutii viabile. Tine enorm de mult la independenta sa. Este dinamic si extrem de energic. Nu se lasa pana cand nu isi atinge obiectivele. 

Puncte slabe: Leul are uneori tendinta de a fi rece si distant din punct de vedere emotional. I se reproseaza lipsa de sensibilitate. Are un aer de superioritate si o atitudine dominanta. Pare lipsit de sentiment si autosuficient. Nu stie sa ierte sau sa uite daca i-ai gresit. Ironia sa este dusa uneori pana la sarcasm. Are obiceiul de a comunica intr-un stil direct (poate prea direct si deloc diplomat pentru unii!), iar cuvintele sale sunt de multe ori taioase. Este impulsiv si nerabdator, nu stie si nu are rabdare sa isi asculte interlocutorul. Simte nevoia de a se implica in activitati solicitante, care sa il provoace si sa il stimuleze intectual. Iubeste riscul. Are incredere in sine, insa uneori poate fi plin de el. Vointa sa puternica se transforma uneori in incapatanare. Are un nivel al energiei ridicat, insa vivacitatea sa poate deveni uneori obositoare. Poate deveni dependent de munca sa.

Nivelul relational: La nivel relational, Leul are nevoie de apreciere si recunoastere a abilitatilor sale. Trebuie sa i se acorde atentie si sa ii fie remarcate performantele.

Sfat: Incearca sa fii mai binevoitor si mai delicat cu cei din jurul tau, tinand cont de opiniile si dorintele lor atunci cand vine vorba de luarea deciziilor. Invata sa ii asculti si pe cei din jur.

2. VIDRA (Temperament Sangvinic/ Influenta) – “Ai incredere in mine. O sa mearga!”

Puncte forte: Vidra este o persoana extrem de sociabila si prietenoasa. Este cordiala, entuziasta, calda, plina de compasiune si afectiune fata de cei din jur. Are o fire impresionabila si se lasa repede cuprinsa de entuziasm. Este capabila sa-i inspire pe ceilalti si are un nivel ridicat de energie. Este inzestrata cu optimism, integrandu-se cu usurinta in orice grup. Printre punctele sale forte putem aminti si spontaneitatea, creativitatea, capacitatea de automotivare si de motivare a celor din jurul sau. Este comunicativa si ii place sa vorbeasca mult. Gandeste pozitiv si este optimista. Este orientata catre viitor si adora varietatea.

Puncte slabe: Vidra are tendinta de fi indisciplinata si impulsive. Este uneori lipsita de rabdare, egoista, instabila si capricioasa. Are tendinta de a exagera, iar actiunile sale sunt uneori nesabuinte si periculoase. Increderea in sine o poate duce la o atitudine de aroganta. Ataca verbal daca se simte sub presiune. Ii place sa se afle in centrul atentiei chiar daca relatiile pe care le stabileste sunt usor superficial. Persoanele-Vidra au idei si proiecte multe pe care de multe ori nu le duc la finalitate pentru ca le lipseste concentrarea. Pot deveni manipulatoare. Se feresc sa intre in detalii. Ocazional, au o viziune nerealista asupra vietii.

Nivelul relational: Vidra are nevoie ca actiunile si faptele sale sa primeasca aprobarea celor din jur. Vrea sa fie “vizibila” din punct de vedere social, vrea sa fie recunoscuta si bagata in seama. Printre nevoile primare ale Vidrei se numara si aceea de a relationa si comunica cu cei din jur.

Sfat: Fii mai atenta cu cei din jurul tau. Inainte sa vorbesti, gandeste-te ca vorbele tale au un efect sigur asupra celor din jur. Inainte de a actiona, ai in vedere si potentialele consecinte ale faptelor tale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri