3 Martie 2023 publicat în Psihologie 37 share-uri

Ai ajuns într-un stadiu în care nu știi dacă e cazul să mergi mai departe în relație? Înainte de a lua o decizie, încearcă terapia de cuplu. La ce să te așteptăți de la o astfel de terapie, la ce semne să fii atent și ce sens au aceste sesiuni? Funcționează, până la urmă, terapia de cuplu?

Rafaela Angelescu, psihoterapeut Hedepy.ro, platformă online al cărui scop este de a ușura calea către psihoterapie, certificată în Consiliere de cuplu și Psihosexologie și Psihoterapie sistemică de cuplu și familie: „Terapia de cuplu se concentrează în primul rând pe relația dintre două persoane și redeschide, dacă e cazul, comunicarea între ei. Ajută la formularea unor mesaje clare și veridice între cei doi (unul pentru celălalt), și încurajează ascultarea reciprocă. Scopul terapiei de cuplu este ca ambii parteneri să vorbească, în primul rând, unul cu celălalt. Dacă terapia individuală lucrează cu problema unei persoane în profunzime, în terapia de cuplu unele subiecte pot fi deschise dacă ele influențează relația. De exemplu, dacă unul dintre cei doi parteneri are o problemă cu explozivitatea, în terapia de cuplu, explorăm cum influențează această explozivitate relație și cum o afectează pe cealaltă persoană. Apoi putem lucra individual cu cei 2 parteneri pentru a aborda trecutul lor și unde se află rădăcinile problemei lor.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Philips Avent lansează cele mai inovatoare biberoane de până acum, modelul Natural Response care imită forma și comportamentul sânului și se adaptează la ritmul natural de băut al bebelușului Oxitocina – tot ce trebuie sa stii O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei

Mădălina Golgoțiu (foto), Psihoterapeut Hedepy: „La prima întâlnire cu un cuplu, va fi vorba despre a ne cunoaște, de a identifica problema și de a stabili un obiectiv pe care cuplul și-l dorește să-l atingă. De asemenea, explicăm ce se va întâmpla în timpul ședințelor de terapie și la ce să ne așteptăm. Suntem de acord cu cât de des dorește cuplul să participe la ședințe, în funcție de problema cu care se confruntă. Multe depind, desigur, de abordarea terapeutului și de deschiderea și dorința celor doi de a lucra împreună. De obicei, recomandăm o ședință o dată pe săptămâna sau la 2 săptămâni, dar durata de participare depinde de nevoile cuplului. La sfârșitul sesiunii, rezumăm întotdeauna la ce am ajuns în acel timp. Stabilim o ședință viitoare sau încheierea terapiei, în fucție de progresul existent. Deci depinde în principal de cuplu să vadă dacă simte vreun progres.”

Pisicile și ploaia - o poveste de dragoste de interior. 15 imagini sugestive care descriu relația pisicuțelor cu ploaia Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar Mihalache&Dristor, cele mai noi locații el Studio în care poți beneficia de epilarea cu laser

Dalia Stoia (foto), Psihoterapeut Hedepy, specializare în Terapia Centrată pe Emoții: „În cazurile în care unul dintre parteneri nu cooperează, lucrăm cu ideea că, atunci când amândoi vin la terapie, vor să lucreze la relație și să rezolve împreună problema. În momentul în care celălalt nu vrea, se pune problema dacă vor să continue relația. Sau dacă a existat un fel de rănă produsă în relație în care partenerul este blocat, și de aceea nu cooperează. Cred că, în general, orice fel de constrângere nu te duce nicăieri”.

Mădălina Golgoțiu: „Terapeutul pe care îl alegi trebuie să te poată face să te simți în siguranță în terapie, și fără probleme în a te deschide și a vorbi despre problemele tale. Lucru valabil pentru ambii parteneri. Apoi, poți alege și un terapeut în funcție de focusul tău. Dacă întâmpini dificultăți de intimitate și sexualitate poți opta pentru un terapeut care are o specializare în această arie, de exemplu. Un lucru la care iarăți trebuie să fiți atenți este ca niciunul din cei 2 nu ar trebui să se simtă lăsat în afara terapiei. De asemenea, este greșit ca un terapeut să vă favorizeze pe vreunul dintre voi, ar fi un semn că nu este obiectiv. Iarași, un alt red flag – sentimentul că terapia nu ajută, că nu duce nicăieri trebuie întotdeauna abordat cu terapeutul.”

Împreună în arte și simțiri Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Rafaela Angelescu: „De unde știți dacă mai aveți nevoie de terapie? Când vă certați mult, aveți o problemă de comunicare și nu reușiți să găsiți o soluție împreună. Sunt și situații în care nu recomandăm terapia - atunci când există violență domestică, fie că este psihologică sau fizică. De îndată ce văd câteva astfel de semnale în terapie, le spun că într-un astfel de caz nu are rost să meragă la terapie de cuplu și le recomand terapie individuală. Dacă e vorba de dependențe, depinde cât de mult afectează relația. În cazul băuturii, de exemplu, ea poate fi și un simptom al unei relații disfuncționale. Deci se poate ca după câteva ședințe să se oprească. Dacă nu se îmbunătățește, aș recomanda din nou să căute ajutor profesionist care este specializat într-o astfel de problemă. Avantajul terapiei online este că clientul nu trebuie să călătorească nicăieri și se poate simți mai în siguranță și mai confortabil în propriul mediu. Pentru mine, avantajul este ca prin ecran invat contextul in functie de conditiile in care lucreaza cuplul. Dezavantajul este că poate inhiba persoana să-și exprime emoțiile sau să nu aibă suficientă intimitate acasă și există distrageri.”

Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES PREZINTĂ COLECȚIA TOMMY X SHAWN CLASSICS REBORN, PRIMĂVARA 2023 ÎN LONDRA, BERLIN, MILANO & MEXICO CITY

Mădălina Golgoțiu: „Funcționează terapia de cuplu? Da, indiferent dacă cuplul rămâne sau nu împreună, atâta timp cât partenerii sunt deschiși și disponibili să găsească soluția potrivită pentru ei- terapie este eficientă. Uneori, cuplurile primesc ”happy ever after”, alteori, ajung într-un punct de iubire platonică și decid, dar într-un mod matur și responsabil, să pună punct relației. Fără animozități, fără suferință prelungită, fără resentimente, ci într-un mod sănătos care să le permită ambilor să își refacă viața.

Singurele situații în care terapie de cuplu nu este eficientă apar atunci când unul dintre cei doi parteneri opune rezistență, nu se prezintă la ședințe, nu se implică și nu acordă atenție procesului terapeutic. Este o limitare pe care individul o impune, iar terapeutul și celălalt partener nu pot schimba situația, prin urmare, se recomandă terapie individuală pentru partenerul care dorește să ”rezolve” disfuncționalitatea relației. De cele mai multe ori, în această situație, cuplurile ajung să se despartă. Însă, dacă ar fi să vedem partea plină a paharului, cel puțin pentru unul dintre parteneri, terapia a funcționat deoarece și-a primit răspunsurile pe care la căuta”

Dezvoltarea armonioasă la copii: ce jocuri sunt potrivite? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?

Foto fr și main: Ground Picture /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri