21 Decembrie 2021 publicat în Psihologie 18 share-uri

Perioada Sărbătorilor este cu adevărat o perioadă magică. Totul în jurul nostru pare de vis, beculețele multicolore sunt ca niște licurici ce-și aprind ochișorii pentru a ne da o stare de transă. Colindele răsună la orice pas, reacordându-ne sufletele la divinitate.

de Constantin Cornea, psihoterapeut

În această poveste magică, ca într-un flm de Crăciun, ne putem propune un exercițiu simplu de redescoperire a bucuriei de a trăi. Este un exercițiu care ar trebui să ne schimbe cu adevărat viața tocmai pentru că este perioada în care cerurile se deschid, oferindu-ne șansa de a deveni orice ne dorim.

Pașii pot fi următorii:

De ce suntem stresați? Adeseori spun în cadrul terapiei gândite de mine, și anume terapia FCS (familie, carieră, societate), că omul are de fapt, metaforic vorbind, trei picioare. Pentru a fi într-o stare de achilibru, fiecare picior trebuie antrenat și pus în echilibru cu celalalte.

În consecință, factorii de stres pot veni din: familie, pot fi legați de carieră sau de viața socială. Această simplă împărțire ar trebui să simplifice lucrurile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii Cauți haine sport pentru persoane pretențioase? Fii atent la acestea Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023

Familia este compusă din: părinți, partener/a, copilul.

Pentru a rezolva problemele din familie avem nevoie de empatie și asertivitate. Trebuie să învățăm să comunicăm fără să acuzăm sau să jignim, căutând un model rezolutiv. Putem face o lista cu ce ne deranjează la ceilalți și în dreptul fiecărei probleme să găsim o soluție viabilă și pentru ei. Cu puțin exercițiu, cu siguranță puteți reuși. Puteți propune acest exercițiu și familiei, partenerului sau copilului rugându-i să găsească soluțiile rezolutive.

Foto: Impact Photography /Shutterstock

Carieră.

Legat de muncă, putem avea următoarele probleme: putem avea neînțelegeri cu șefii, colegii sau subalternii, putem lucra în suprasarcină (prea multe activități sau program prea lung de lucru) sau să ne considerăm subplătiti.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Colecția adidas x Marimekko: mișcarea oferă un optimism nelimitat EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Și aceste probleme pot fi depășite printr-un plan bine pus la punct. Dacă, de exemplu, actualul job are prea multe coordonate negative: un șef dictator, colegi puși pe harță, aveți prea multe sarcini și nu sunteți plătiți în consecință, poate soluția o reprezintă un alt job.

Dacă însă în urma evaluării găsiți că sunt probleme de comunicare cu echipa, exercițiul de mai sus legat de empatie și asertivitate vă va ajuta să gășiti cea mai bună formulă de comunicare cu ei, rezolvând astfel conflictele.

Societatea: reprezintă suma activităților și interacțiunilor sociale, dar și a hobby-urilor.

Dacă nu aveți un hobby, dacă nu aveți prieteni sau nu aveți timp pentru acestea, înseamnă că acest picior are foarte mult de suferit și trebuie tratat că atare. Orice persoană, indiferent de job, dar cu ajutorul familiei, trebuie să aibă timp și pentru activități sociale: teatru, film, plimbări prin parc, ieșiri la restaurant. De asemenea, pentru un bun tonus fizic și psihic, avem nevoie de sport. Astfel, putem începe cursuri de înot, dansuri, tenis, etc. Cum de altfel, putem lua și cursuri de dezvoltare personală: cursuri de actorie, de desen, de gătit etc.

Prima impresie poate fi aceea că nu aveți timp. Însă de fiecare dată în cadrul ședințelor de psihoterapie, am descoperit alături de pacienți că nu aveau nevoie decât de un mic impuls pentru a putea descoperi variantele cele mai potrivite pentru a-și îndeplini cele mai frumoase visuri (să învețe să picteze sau să facă cursuri de dans ori de actorie sau să își depășească anumite frici -cursuri de înot).

În cazul în care încercați singuri și nu reușiți, puteți apela cu încredere la un psihoterapeut alături de care veți găsi cu siguranță cele mai potrivite abordări pentru a vă transforma cu adevărat viața într-o poveste frumoasă, în care să aveți parte de dragoste, iubire, dar și de activități noi care să vă redea stima de sine, să vă restabilească tonusul fizic și psihic ajungând astfel, raportându-ne la Terapia FCS, la un echilibru al tuturor celor “trei picioare metaforice”.

Să fiți atât de fericiți de aceste Sărbători încât să vă schimbați întreaga viață într-o sărbătoare!

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: Alena Ozerova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri