26 Martie 2021 publicat în Psihologie 35 share-uri

Foarte des vin în terapie de cuplu parteneri care se iubesc foarte mult, dar nu mai știu și nu mai pot să scape de frustrări pentru a putea să își trăiască cu adevărat sentimentele de dragoste.

de psihoterapeut Constantin Cornea

În terapie nu îi chem împreună, ci separat. Pentru că atunci când vin împreună vor să mă transforme într-un judecător care dă unuia sau altuia dreptate.

Venind separat însă, în timp, reușim să îi scăpăm de veșnica problemă cine are dreptate, eu sau ea? Și pentru asta încerc să creez un spațiu în care fiecare în parte să își descopere propriile frustrări și traume care îi fac de fapt să transforme relația de cuplu într-un câmp de luptă.

Una din metodele terapeutice presupune tehnica rolurilor sau ritualurilor din cuplu:

- rolul de soț/soție. Acest rol presupune să comunicăm și să ne comportăm conform sentimentelor de dragoste și iubire ce stau la baza unei relații de cuplu. Cum ne demonstrăm iubirea? Oare știm să primim dragostea și afecțiunea de la celălalt?

- cum ne demonstrăm iubirea: gesturi de tandrețe, comunicare suportivă, empatie, sprijin reciproc, dorința de a înțelege prin ce trece celălalt

Foto: De la Cookie Studio /Shutterstock

- rolul de amant/amantă. De multe ori, viața sexuală devine mult prea repede o rutină în condițiile în care sexul este un filon ce poate fi explorat o veșnicie. Vorbim aici despre: preludiu, postludiu, excitare, incitare, poziții sexuale, jucării sexuale. De asemenea, dezbatem, dacă este cazul, care pot fi disfuncțiile sexuale și cum pot fi rezolvate: lipsa libidoului, anorgasmie, ejaculare precoce, probleme erectile.

- rolul de prieten. Deseori partenerii confundă exprimarea frustrărilor sau debușarea cu comunicarea. Vin și spun: “i-am spus de mii de ori asta și nu a înțeles nimic!” Este important să învățăm să comunicăm. Să folosim un ton potrivit și cum să punem în discuție un anumit subiect. Pentru că, din păcate, foarte multe persoane nu fac diferența dintre a pune în discuție o problemă și a-și impune punctul de vedere… Când îmi impun punctul de vedere, vorbesc despre o problemă pe care o vreau rezolvată în felul meu. Când pun în discuție însă, am un limbaj și un ton relaxat și discutăm împreună, cu opinii pro și contra până când ajungem la cea mai bună rezoluție. În fond, suntem parteneri și prieteni și avem interesul ca problema să se rezolve în modul cel mai potrivit.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri