10 Semne care îți arată că ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut

12:12, 29 Decembrie 2020 publicat în Psihologie21 share-uri

Iată cele mai importante 10 semnale de alarmă:

Confruntarea cu o traumă concretă

Persoanele cu antecedente de abuz fizic, sexual sau alte traume pe care nu și le-au vindecat pe deplin pot beneficia enorm de pe urma terapiei. Psihoterapia permite unei persoane să exploreze aceste experiențe dureroase cu cineva care are experiență în a asculta aceste probleme într-un spațiu confidențial și liber de judecată și poate ghida procesul de vindecare emoțională.

Lipsă de bucurie pentru activitățile obișnuite sau hobby-uri

Oamenii care se luptă cu probleme psiho-emoționale se simt adesea deconectați sau înstrăinați de viață. În consecință, își pierd interesul pentru lucrurile pe care de obicei se bucurau să le facă, indiferent dacă era vorba de hobby-uri sau de socializare.

Citeste si:
7 modalități de a lua atitudine pentru viața ta
7 modalități de a lua...

“Cele mai frecvente cauze ale dezinteresului perpetuu și ale sentimentului de goliciune interioară includ depresia, durerea sau abuzul și/sau neglijarea cronică din copilărie. Izolarea crescută, apatia față de viitor și chiar dorința de a nu fi în viață, sunt semne că persoana ar putea experimenta depresie sau o altă formă de tulburare de dispoziție. Astfel, psihoterapia poate ajuta pe cineva care suferă de depresie sau probleme legate de dereglarea emoțiilor prin a-l ghida să-și dea seama ce îl împiedică să se simtă bine, cum să scape de gânduri și comportamente negative pentru a se reconecta cu ceea ce îi aduce bucurie”, afirmă specialistul.

Tristețea

Fie că este vorba despre un divorț, o despărțire sau pierderea unei persoane dragi, depășirea durerii de orice fel poate fi un proces lung și dureros, mai ales dacă nu aveți cu cine împărtăși acea povară emoțională. Calvarul este de două ori mai dificil pentru cei care suferă pierderi semnificative într-un interval scurt de timp.

Citeste si:
Atracția interpersonală: De ce ne plac sau ne simțim atrași de...
Atracția interpersonală: De...

“Terapia sau consilierea pentru durere emoțională pot ajuta oferind un loc sigur și plin de compasiune pentru a procesa pierderea și toate emoțiile dureroase care apar odată cu aceasta. Ghidajul unui specialist are în vedere susținerea etapelor procesului de doliu și se asigură că acesta este dus până la capăt (fără blocaje) și este parcurs într-un ritm și timp sănătos”, susține psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sănătatea fizică lasă de dorit

Nu acordăm sănătății psiho-emoționale același tip de atenție ca și sănătății fizice și este o eroare uriașă, având în vedere că sunt interconectate. Problemele psiho-emoționale cauzate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia de exemplu, au atât efecte directe, cât și indirecte asupra sănătății noastre fizice.

“În mod direct, deoarece problemele psihologice afectează sistemul nervos central, care la rândul său are un impact asupra tuturor celorlalte sisteme de sănătate (endocrine, imune, cardiovasculare, cerebrovasculare etc.) și indirect, acestea sunt asociate cu o serie întreagă de condiții de sănătate fizică, inclusiv dureri de cap, oboseală, dureri musculare, reactivitate cardiovasculară mai mare, sistem imunitar slab, inflamație cronică etc. Deci, dacă suferiți de oricare dintre aceste condiții de sănătate de mult timp, ați putea beneficia de tratamentul și sprijinul unui profesionist instruit în sănătate mintală, emoțională”, explică specialistul.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri