14 Ianuarie 2021 publicat în Psihologie 23 share-uri

Foarte multe persoane vin la cabinet pentru terapie individuală sau de cuplu pentru că au senzația că nu mai pot continua o relație. Simt că sunt la capătul puterilor și își pun problema dacă mai pot sau mai are rost să facă concesii în măsură în care tot ce au făcut până la acel moment le-a adus doar nefericire și suferință.

de psihoterapeut Constantin Cornea

Generalizând, putem vorbi despre anumite sacrificii ce pot crea răspântii greu de depășit sau, mult mai rar, experiențe ce pot duce la întărirea acelui cuplu. În acest sens, la capitotul "sacrificii", putem enumera:

1. Înșelatul. Este elementul care poate pune la grea încercare viața unui cuplu. Sunt parteneri/e care se pot face că nu văd un astfel de aspect sau parteneri/e care nu își mai pot lua gândul de la el, considerând că nu vor putea trece niciodată peste un astfel de eveniment. Cu ajutorul terapiei de cuplu și individuale, se pot depăși evenimentele de acest gen în măsură în care cel care înșală își poate asuma greșeala, promițând că nu o va mai face, dar și un mod prin care poate încerca să își răscumpere greșeala. Iar cel care se consideră înșelat își poate depăși stările date de aflarea acestei vești cum ar fi: depresie, anxietate, atacuri de panică, încercând ulterior să își reclădească propria stimă de sine, dar și încrederea în partener.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Împreună în arte și simțiri

2. Lipsa de implicare emoțională este una dintre cele mai întâlnite probleme la cuplurile din ziua de azi. Comunicarea afectivă, exprimarea emoțiilor, tandrețea, mângâierile, gesturile de dragoste, ascultarea activă, tind să fie înlocuite de descărcarea frustrărilor, jigniri, amenințări, învinuiri sau chiar lipsa de comunicare. Din nou, prin terapie de cuplu, se poate consolida o formulă corectă de comunicare afectivă în care ambii parteneri să se considere mulțumiți și satisfăcuți.

Foto: By Dean Drobot /Shutterstock

3. Lipsa de implicare financiară. De multe ori, doar unul dintre parteneri duce greul financiar sau ambii pot fi încărcați de datorii, fără să mai întrezărească luminița de la capătul tunelului. Poate fi nevoie de un plan simplu în care fiecare să își prezinte nevoile într-un mod echitabil pentru ca ulterior să se poată concepe un plan de implicare corectă a ambilor parteneri.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

4. Lipsa de implicare în activități (casnice, legate de copii). Suntem de multe ori tributarii modului de creștere și educației în care femeia trebuie să le facă pe toate cele legate de casă sau copii sau că dacă un barbat a dus gunoiul înseamnă că a facut curat în toată casa. În ziua de azi, femeia nu mai este casnică. Deci, în consecință, în privința treburilor legate de casă și copii, sarcinile ar trebui distribuite în așa mod încât ambii parteneri să fie implicați aproximativ egal, pentru bunul mers și buna înțelegere în cuplu.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri