24 Septembrie 2014 publicat în Psihologie 73 share-uri

Fiecare personaj cu intentia lui isi face numarul. Problema apare cand incep sa se calce pe picioare, sa se inghionteasca, sa-si incurce drumurile, atunci incepe razboiul – mai concret spus CONFLICTELE INTERNE cum le resimtim noi.

de MIHAELA IORDACHE, psiholog si expert Garbo

insightpsy.blogspot.ro

_________________

Comportamente conflictuale – Circ intre parti

Cum e cand te trezesti ca esti cumva cu totul conflictual, dar parca as face asta, si dar…as face asta..si te trezesti ca daca te-ai uita din afara la tine, asta in situatia norocoasa in care te-ai trezi, ca de fapt esti mai amuzant intr-un sens cinic decat un clown.

E ca si cum azi sunt o persoana, maine sunt asta. Si uite asa apar si se manifesta sub-personalitatile noastre de care habar nu avem ca au un propriu circ in care se desfasoara si un spectacol regulat.

Da regulat! Din cand in cand apare personajul Razboinic – cel care poate tot, stie tot, totul e posibil in lume pentru el si se poarta ca atare…mai intra in scena Victima care este sub opresiunea societatii, familiei, vina este cuvantul central in vocabular, care cumva asteapta ca ceilalti sa il salveze desi nu isi manifesta niciodata aceasta dorinta..parca ar vrea dar de fapt vrea doar atentia.

Amuzant nu?..si stai ca spectacolul tocmai ce incepe. Vine EGO, Orgoliul – care are un scenariu atat de elaborat incat te surprinde de fiecare data. Mai vine si Piratul, Autosabotorul, si uite asa incepe spectacolul de circ…aproape la propriu ca daca ne-am uita la o perioada din viata noastra ca si cum ne-am uita la un film ar fi o comedie plina de cinism si sarcasm…ne-am si amuza si am si plange putin.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Si uite asa fiecare personaj cu intentia lui isi face numarul... problema apare cand incep sa se calce pe picioare, sa se inghionteasca, sa-si incurce drumurile, atunci incepe razboiul – mai concret spus CONFLICTELE INTERNE cum le resimtim noi…din nou daca suntem asa de constienti incat sa ne dam seama ca suntem conflictuali.

Neurostiinta ne spune ca oamenii sunt in totalitate in slujba comenzilor inconstiente. De cate ori suntem tentati de o inghetata sau o ciocolata desi sustinem ca tinem dieta? Ce se intampla in mintea omului cand constientizeaza ca este totusi la dieta insa are si pofta de o inghetata? Intra intr-un conflict intern. Numim aceasta stare conflictuala intre doua idei, ma aud spunand “o parte din mine ar vrea asta, si de fapt o parte ar vrea altceva”, sau disonanta cognitiva.

Mai avem cateva exemple, cum ar fi:

-fumatorul care doreste sa renunte la fumat insa tot este tentat sa mai consume inca o tigara

-cumparatorul compulsiv care doreste sa se retina de la cheltuieli, si totus este exaltat de Reduceri!

-cumperi o masina noua si apoi a pui la indoiala propria decizie

-stai la un curs plictisitor doar de dragul prezentei
-etc….


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri