16 Iunie 2020 publicat în Moda 40 share-uri

Simona Dan și Andra Albu sunt creatoarele brand-ului Caier. După acest interviu, am simțit un surplus de dăruire, implicare la superlativ în lucrul acela bine făcut, bine știut, care merită să fie relevat. Hainele românești de calitate se nasc în atelirul Caier din Sibiu, se vor a fi purtate de femei rafinate, care și-au conturat în timp finețea gustului, care știu ce înseamnă să îmbraci o piesă dintr-un material natural cu o croială impecabilă...

Ce au în comun bunul-gust, tradiționalul și arta în atelierul Caier? Cum descrieți piesele vestimentare Caier și care sunt atuurile care vă diferențiază de alți designeri români? Care sunt detaliile care fac din acest brand unul special?

“Amândoua (Simona Dan și Andra Albu)  împărtășim idei comune, ne plac piesele atemporale, simplitatea formei și doza de nostalgie din trecut. În atelier ne găsim inspirația din colecții de piese autentice românești, din senzația tactilă a materialului, din încercări și închipuiri îndrăznețe. Arta se regăsește în muzee de obicei, însă aproape niciodată nu pornește de acolo. Ia forma din neobosite încercări, din observarea naturii, arhitectură, din imaginație sau memorie. Noi o studiem în iile românești, din povestea femeilor ce coseau zi și noapte hainele de sărbătoare, din simbolurile cusute și structura croiului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Bunul gust se formează în timp, se rafinează prin migală, dăruire, curiozitate și cunoaștere.

Bunul gust înseamnă mai mult decât atât… Înseamnă și bun simț, înseamnă să știi să îți formezi o echipă care să creadă în ceea ce facem, să ai o etică profesională, să faci lucruri care să dureze, aducând astfel un plus de valoare celei ce poartă creația, dar și naturii. Să folosești doar materiale naturale, ce se simt bine pe piele și sunt biodegradabile. Când ții la ceva ce iese din mâinile tale, te simți cumva responsabilă de parcursul și mai ales, sfârșitul ei.

Hainele ne urmăresc pe parcursul dezvoltării personale, într-un mod intim și intrinsec, un mediator între universal și personal.

Hainele Caier se definesc prin coerența între formă și funcționalitate, sunt atemporale și de neuitat. Ele însă iau suflet doar când sunt purtate cu drag. Nu urmărim tendințe, autenticul ne captivează, conceptul și dorința de a găsi croiuri ingenioase pentru diferite tipuri de corpuri. Andra este mai pragmatică decât mine, ceea ce salvează cumva dinamica continuă dintre ideal și practic. Ea intuiește mai bine nevoile clientelor, eu văd mai bine ce li s-ar potrivi, împreună însă cred că reușim să dăm viață unei schimbari în stilul și în abordarea clientelor noastre. Ceea ce aduce satisfacție, încredere și chiar prietenii.”

Moda și efervescența urbană se îmbină azi în modele rafinate. Ne dorim să ne îmbrăcăm altfel, să fim unice. Cum ne îmbracă Caier, cum ne conectează la moda orașului, care sunt modelele pe care le vindeți cel mai bine?

“Inovația, ca în orice domeniu, nu este niciodată un proces liniar. Creativitatea te obligă să spargi tipare sau cel puțin să le pui sub semnul întrebării. Moda urbană și obsevarea femeii active astăzi ne ajută să implementăm acele soluții atat de importante funcționalității. Nu urmarim tendințele modei, urmărim în schimb funcționalitatea și adaptabilitatea formelor pentru ziua de astăzi. Versatilitatea este iarăși o caracteristică a hainelor noastre, multe ținute sunt modulare sau se pot purta pe ambele părti, tocmai pentru a veni în întâmpinarea modului de viață urban. Încercăm să lăsăm fiecare piesă unică, schimbăm culoarea, adaptăm croiul clientei. Astfel, ai o piesă făcută special pentru tine. Se vând toate ținutele, pentru că multe sunt rezultatul unui dialog și al muncii împreună: alegem materiale potrivite împreună și realizăm ținute be spoke, modificăm piese existente, etc.”

Cum s-a născut Caier și de ce acest nume care sugerează translație, ne amintește de tradiție, de port natural autentic, de valori pe care nu ar trebui să le uităm...

“Caier a pornit cu o frumoasă prietenie ce ne-a scos pe amândoua din zona de confort, ne-a provocat să înfăptuim vise și continuă să ne învețe. A pornit din pasiunea pentru tot ce este vechi, din sensibilitatea pentru rădăcinile noastre și mai ales, cred că a fost sădit în noi proiectul chiar înainte să știm de el. A pornit de la bunici. Pentru mulți ani valorile românești au fost uitate, comunismul fiind cel ce a ferecat în poduri meștesugul, credința și spiritul liber al românului. Într-o lume ce tinde spre standardizare, care pune economia înaintea omului, credem că o reîntoarcere către noi e binevenită.”

Ce texturi folosește Caier pentru piesele vestimentare?

“Pornim mereu de la cum se simt materialele pe piele, cum transformă materialul rezultatul final: mătasea și lâna, ce sunt fibre de origine animală, complexe de proteine sau bumbacul, inul, cânepa, din plante, dau confort și lasă corpul să respire. Ele sunt biodegradabile, utilizate de mii de ani. Pe de altă parte fibrele sintetice și plasticul sunt cu noi de maxim 100 ani, nu știm cum și ce rezultate vor avea în viitor, pentru că nu sunt biodegradabile, mai mult, aduc doar dezavantaje atât purtătorului, cât și ambientului. Ne plac tehnicile vechi, încrețiturile, broderiile manuale, țesutul la război, drapajele din material și proporțiile perfecte, multe dintre piese fiind integral încheiate manual prin tehnica cheiței (preluată din iile românești).

Care este feedback-ul celor care se îmbracă de la Caier? Vindeți și în străinătate?  Aș mai dori să menționați și de când sunteți pe piața din România.

“Suntem doar la început, de aproape trei ani,  deocamdată doar în Sibiu, într-o locație din centru unde avem atât magazinul cât și atelierul. În felul acesta toți pot vedea unde și cum lucrăm. Cel mai uțor ne-au înțeles filozofia de brand străinii, am avut imediat aprecierile lor. Cred că au vazut calitatea. Ușor, am reușit să ne facem cliente fidele, pentru că cele ce ne iubesc stilul sunt mereu aproape. Femeile ce aleg Caier sunt inteligente, pline de feminitate, sensibile și puternice, sunt femei cu experiență de viață și știu să înțeleagă foarte bine calitatea și stilul.”

În ce context ar trebui să îmbrăcăm hainele pe care le creați și aș mai dori să știu cum definiți stilul Caier?

Credem că orice personă are diferite abordări, în funcție de rutina zilei. O femeie poate fi foarte chic prin austeritate la o conferință, feminină și elegantă la o întâlnire sau casual-sport în timpul zilei. Abordăm stiluri diferite, însă în esență, ne ghidează feminitatea ți calitatea materialelor. În fiecare dintre piesele noastre se întâlnește mister feminin, puțin nonconformism, spirit ludic și idealism. Nu ne place vulgaritatea și exagerarea.”

Ați participat la prezentări de modă? Dacă da, unde anume?

“Nu, nu am avut prezentări de modă pentru că suntem un atelier încă mic, care și-a axat tot efortul pe un model de business foarte personal. Noi creăm efectiv pentru fiecare client în parte. Probabil mai târziu va fi timp și pentru o astfel de abordare, însă sincer nu știm încă cum să păstrăm spiritul dimensiunii acesteia mici în evoluția business-ului, spre ceva mai mare.”

Dețineți și un magazin fizic, nu? Aș vrea să îl descrieți în câteva cuvinte.

“Este ca o extensie a casei noastre:), petrecem mult din timpul nostru acolo.  Business-ul aduce cu sine o grămadă de alte responsabilități, în primul rând angajații, apoi clienții. Trebuie să împărțim spațiul acesta, al magazinului și al atelierului, dar am reușit ca o famile (suntem o echipă foarte unită), iar izul unor timpuri mai răbdătoare își pun amprenta foarte frumos. Atelierul va rămâne locul în care ne încărcăm bateriile, iar magazinul locul de poveste care trăiește în noi. “

Planuri?

“Planurile noastre, ca ale tuturor din industria creativă, sunt incerte în condițiile economice actuale și pandemia în desfășurare. Orice anticipare în momentul de față pare o ipocrizie și nu vă putem spune decât  că vom încerca să raspundem în continuare nevoii de a face haine de calitate, că vom avea grijă de mica noastră echipă și că orice persoană care ne va trece pragul ne va ajuta să continuăm, lucru pentru care mulțumim.”

Simona Dan și Andra Albu, brand Caier

Locatie: Sibiu, str. Avram Iancu nr. 7

Facebook: https://www.facebook.com/Caier-392485121226743/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri