Naomi Wolf, o feminista focoasa, a scris la inceputul anilor '90 o carte care a aratat cum imaginile frumusetii sunt folosite impotriva femeilor. Acum, la 20 de ani de la aparitia cartii ei Beauty Mith (Mitul Frumusetii), Naomi scrie despre 'mitul femeii care imbatraneste'. La varsta a doua, femeile ajung sa fie mult mai impacate cu ele insele, cu propria imagine decat la 20 de ani, ceea ce le transforma in persoane cu adevarat minunate.

“Sunt de asemenea multe alte surprize legate de aceast moment al calatoriei. Nu imi este dor de hartuirea brurtala care li se intampla femeilor tinere si ma bucur de complimentele gentile si flirtr-uri elegante”, explica Naomi Wolf. “De asemenea stiu ceea ce imi place sa port si ceea ce ma avantajeaza . Iubesc sa nu ma simt in competitia aspectului fizic cu alte femei. Ma simt minunat sa pot aprecia frumusetea altor femei,simtindu-ma la randul meu apreciata.

Fetelor tinere as vrea sa le transmit ceea ce mi-ar fi placut sa aud si eu de la femeile mai in varsta: <<Relaxeaza-te, bucura-te de aceasta calatorie si nu iti face griji pentru viitor. Nu exista vrajitoare rele. Totul este bine. Foarte, foarte bine. Si devine din ce in ce mai bine>>.

***

Naomi Wolf este o autoare americana si consultant politic. Odata cu publicarea cartii sale "Beauty Mith" (Mitul Frumusetii), ea a devenit o lidera a ceea ce mai tarziu a fost descris ca Cel de-al Treilea Val de Feminism. In caretea ei, aparuta la inceputul anilor ’90 si devenita best-seller international, Naomi argumenteaza ca “frumusetea” este o valoare normativa si un construct pe de-a-ntregul social.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Patriarhatul determina continutul acestui construct cu scopul de a-si reproduce propria hegemonie. In cartea ei, Naomi a adus in discutie conceptul “iron-maiden” (obiect de tortura), un standard de neatins care este folosit pentru femei pentru a le pedepsi fizic si psihic pentru neputinta lor de a se conforma sau de a obtine acel standard al frumusetii impus social. La douazeci de ani de la aparitia acestei carti, Naomi iata, scrie despre "mitul imbatranirii femeilor".

"Am 55 de ani si arat de invidiat. Totul porneste din creier daca vrei sa arati bine vei arata, daca vrei sa reusesti ceva vei reusi, indiferent de sanse si virsta; optimismul, mobilizarea si inteligenta sunt atuuri greu de invins", a scris si o cititoare Garbo, comentand articolul De ce femeile de varsta a doua iubesc sa isi decoreze casele?

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

de Jullie S.

Foto int. art. feminista Naomi Wolf: Wikimedia

Foto front si main: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri