Vrem un trup perfect, un job perfect, un sot ideal, copii minunati, o casa pe masura, un cont in banca menit sa ne asigure tot ce avem nevoie si le vrem pe toate acum.
Pentru perfectionist chiar si cele mai mici greseli echivaleaza cu esecurile. Evitand situatii unde cred ca ar putea gresi, perfectionistii rateaza si oportunitati importante de dezvoltare personala.

Uneori se intampla ca aceasta teama sa blocheze efectiv orice fel de actiune. Creandu-si o imagine puternic pozitiva despre ei insisi, perfectionistii refuza sa actioneze de teama ca vor esua. Amana la nesfarsit actiuni importante sperand ca momentan nu sunt pregatiti, dar va veni o vreme cand vor putea sa treaca cu brio toate examenele vietii.

Totul sau nimic! pare sa fie deviza perfectionistilor. Nu se multumesc cu jumatati de masura. De asemenea, ei tind sa acorde mai multa importanta esecurilor, decat reusitelor. Nu se bucure cu adevarat de ceea ce au reusit, dar vor tine intotdeauna minte greselile.

Intodeauna se gandesc la ceea ce ar trebui sa faca. Isi construiesc o imagine nerealista despre sine bazata pe ceea ce ar trebui sa fie, uitand de dorintele lor reale.

Isi imagineaza ca intotdeauna ceilalti pot reusi mai usor decat ei insisi. Se compara in permanenta cu cei din jur, dar intotdeauana vor supraevalua calitatile celorlalti, trecandu-le in umbra defectele.

Ce e de facut?

Daca te regasesti in cateva sau toate randurile de mai sus, este momentul sa iti acorzi cateva clipe. Pune pe hartie care iti sunt calitatile si care iti sunt defectele. Cauta modalitati de a depasi posibilele defecte si treci la actiune. Daca nu esti sigura de un lucru anume, tot ce trebuie sa faci este sa experimentezi. Nu iti fie teama de greseli. Macar astfel elimini o incertitudine.

Stabileste-ti scopuri realiste. Este aproape imposibil sa fi ajuns General Manager pana in 30 de ani, iar modelul 90-60-90 este si el departe de realitate. Stabileste-ti initial scopuri generale, iar apoi stabileste etapele pe care trebuie sa le parcurgi. Pentru fiecare etapa dusa la bun sfarsit, ofera-ti o mica recompensa.

Perfectionismul dus la extrem ne blocheaza posibilitatea de a ne perfectiona.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri