Despre Christina, regina nonconformista a Suediei, se spune ca avea o slabiciune evidenta pentru doamna sa de onoare. Relatia intima si prietenia care le-a legat pe Eleanor Roosevelt si cunoscuta jurnalista Lorena Hickock este aproape confirmata ca fiind reala. Virginia Woolf, in ciuda casniciei fericite cu sotul sau, s-a lasat antrenata intr-o relatie tumultoasa cu Vita Sackvile-West.

Anumite personalitati marcante din istorie au avut o viata controversata si tumultoasa, de multe ori supusa incertitudinii, calomnierii si suspiciunilor celor din jur. In jurul personalitatii anumitor personaje faimoase ale istoriei, dar si asupra sexualitatii (bisexualitatii) lor pluteste deopotriva o umbra de mister si adevar. Despre Christina, regina nonconformista a Suediei, se spune ca era atrasa de reprezentantele de acelasi sex si ca avea o slabiciune vadita pentru doamna sa de onoare. Relatia intima si prietenia care le-a legat pe Eleanor Roosevelt si cunoscuta jurnalista Lorena Hickock este aproape confirmata ca fiind reala. Virginia Woolf, in ciuda casniciei fericite cu sotul sau, s-a lasat antrenata intr-o relatie tumultoasa cu Vita Sackvile-West. Cat este speculatie? Cat este adevar? Si de ce ne-ar interesa atat de mult sa descoperim adevarul despre viata intima a marilor personalitati?...

Christina – regina nonconformista a Suediei (1626 – 1689, regina intre 1632 – 1654)

Faimoasa regina a Suediei, cunoscuta mai tarziu si sub numele de contesa Dohna, a avut o viata controversata si furtunoasa. Insasi venirea sa pe lume este neobisnuita, parintii sai, regele Gustavus Adolphus si regina Maria Eleonora de Brandonburg fiind convinsi ca scumpul lor copil este de sex masculin. Se pare totusi ca baiatul era de fapt fetita....

Pentru ca era singurul mosternitor al tronului a primit educatia pe care ar fi primit-o un mosternitor regal masculin in secolul XVII: a invatat sa calareasca, sa vaneze alaturi de alti barbati. Avea varsta de 6 ani cand, prin moartea tatalui sau si prin dreptul sau de succesiune, devine regina, iar regentul sau, Axel Oxenstierna, a continuat sa o indrume chiar si dupa incoronarea sa ca regina. In ciuda sfatului acestuia, initiaza sfarsitul razboiului de 30 de ani, negociind Pacea de la Westphalia. Viitoarea regina se imbraca aidoma barbatilor, este pasionata de stiinta si de misterele alchimiei, insa iubeste si artele, devenind patroana artelor si a invatamantului.

In ciuda sexualitatii sale discutabile, regina Christina a Suediei a fost o emblema istorica pentru femeile acelui secol, o personalitate complexa si unul dintre cei mai neobisnuiti monarhi din istoria Europei. Protestanta, regina s-a opus standardelor vremii sale, convertindu-se la catolicism care promitea o gandire mai libera. Avand in vedere preocuparea si interesul Christinei pentru arta, politica, teatru si muzica deopotriva, multi numeau capitala Suediei - “Atena Nordului”. Insusi filozoful francez Rene Descartes a fost invitat de catre regina la curtea regala de la Stockholm unde a locuit pentru doi ani. Dupa abdicare, Christina a calatorit in mai multe locuri, deghizata ca si cavaler, si s-a stabilit la Roma unde si-a creat notorietate prin bogatia si faima sa, prin vestimentatia sa predominant masculina. Il numeste intre timp pe varul sau Carl Gustav succesor la tron, iar unii istorici sustin ca intre cei doi ar fi existat o legatura romantica. Christinei ii placea sa fie considerata asemenea barbatilor. Poate de aceea si adopta comportamentul acestora.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri