Fotografie buna, frumoasa sau subiect bun? Aceasta este poate prima intrebare pe care ne-o punem atunci cand ne aflam in fata unei imagini care ne impresioneaza: suntem sedusi de subiect (un barbat atragator, un copil dragut, un peisaj de vis etc.) sau de modul in care acest subiect este pus in valoare?

Fotografie buna, frumoasa sau subiect bun? Aceasta este poate prima intrebare pe care ne-o punem atunci cand ne aflam in fata unei imagini care ne impresioneaza: suntem sedusi de subiect (un barbat atragator, un copil dragut, un peisaj de vis etc.) sau de modul in care acest subiect este pus in valoare?
- Daca suntem impresionati de tema, este pentru ca aceasta este cea care ne place, nu neaparat fotografia!
- Daca suntem impresionati de imagine, este pentru ca fie intelegem imediat care este tema, iar privirea noastra nu este atrasa de altceva, fie atunci cand exista mai multi subiecti intelegem de ce apar impreuna in imagine. Niciuna nu deranjeaza. Ne impresioneaza compozitia fotografiei, logica incadrarii subiectului/subiectilor indiferent daca urmeaza sau nu “regulile” de compozitie, cum ar fi cele de tipul 1/3 2/3, sau cea a dispunerii punctelor forte si liniilor de ghidare.

ATENTIE: aceste reguli nu sunt obligatorii! Ele sunt cele care se potrivesc de cele mai multe ori. Totusi, pentru a se exprima, un fotograf poate sa incalce toate aceste reguli.

Calitatea artistica a imaginii
- Trebuie sa vedem ce ne spune imaginea despre fotograf si despre intentia acestuia. Aleasa ca mijloc de exprimare, imaginea contine impresiile, sentimentele, sensibilitatea, un aspect al personalitatii fotografului pe care acesta ni-l comunica.
- O incercare literara, muzicala, de pictura, de fotografie si nu numai pot fi apreciate ca un set de sentimente pe care autorul vrea sa le transmita.

Totul in imagine este de natura sa contribuie in acest sens:
- tehnica, lumina, claritatea, compozitia etc;
- alegerea subiectului;
- formele, liniile;
- paleta de culori, contrastele;
- textura hartiei, aspectul imaginii;
- prezentarea imaginii, culoarea si cadrul, forma acestuia etc.
Fiecare este liber sa evidentieze si sa consolideze cum crede mai bine sentimentele pe care vrea sa le transmita.

Calitatea documentara a imaginii
• Trebuie sa vedem ce ne spune imaginea despre subiect:
Deseori in cadrul unei teme, al unui reportaj, informatiile expuse de imagine/imagini trebuie sa ne permita sa deducem tema si subiectul reportajului.

Acesta este deseori considerat a fi principalul aspect al unei fotografii. Caci, contrar unei picturi sau a unui desen, fotografia este o tehnica ce permite imortalizarea unei scene (aproape) asa cum a fost vazuta. Fotografia a fost mult timp considerata o marturie fidela si impartiala, ajungand pana la punctul de a servi cateodata drept dovada juridica.

• Sa nu uitam insa ca :


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cum sa recunoastem o fotografie deosebita.