5 Martie 2010 publicat în Lifestyle 1 share-uri

"Ai idee ce inseamna dragostea? Dragostea adevarata? Ai iubit vreodata atat de profund incat sa te condamni de bunavoie unei eternitati in iad? Eu da..."

Despre viata si iubirea lui Jeanne Hébuterne. Dincolo de limite...

Ai idee ce inseamna dragostea? Dragostea adevarata? Ai iubit vreodata atat de profund incat sa te condamni singura unei eternitati in iad? Eu da... ”, spune Jeanne, interpretata de Elsa Zylberstein in filmul Modigliani, film biografic filmat in 2004 in Romania. Sunt poate doar niste replici imaginate de un scenarist sensibil, insa nu le putem nega o oarecare legatura cu realitate. Ce inseamna sa fii iubirea unui artist controversat si cea mai deosebita muza a ta? Ce inseamna sa iubesti un om mai presus de propria viata si de cea a propriului copil? Vom incerca sa ne dam seama din scurta biografie prezentata in randurile de mai jos:

Modigliani mai iubise si alte femei, insa nu cu patima si uitarea de sine cu care s-a indragostit de Jeanne Hébuterne, o tanara studenta la arta in varsta de numai 19 ani pe care o intalneste in 1917. Daca Jeanne Hébuterne mai iubise si alti barbati la varsta sa frageda... nu stim, insa cu siguranta nu a mai iubit pe nimeni cu abnegatia, pasiunea si devotamentul cu care l-a iubit pe Modigliani. Cand a intalnit-o pe Jeanne, Modigliani nu si-a gasit doar iubirea si pasiunea ravasitoare a vietii sale, ci si-a gasit inspiratia, concentrarea. Sa fie acesta motivul pentru care Amadeo a pictat-o pe Jeanne nu mai putin de 25 de ori?...

Cert este ca Jeanne devine muza principala a lui Modigliani, iar acesta incearca sa-i surprinda pe panza sufletul, chipul, gatul sau prelung si gratios. Dar linistea nu si-a gasit-o decat temporar. In ultimii ani din viata ai pictorului, femeia blanda, timida, linistita si delicata, asa cum o descrie scriitorul Charles-Albert Cingria, devine obiectul si subiectul unei serii de portrete in care este evidenta tendinta spre geometrizare si linearitate, spre o abstractizare usoara si spre rafinament si eleganta.

Parintii lui Jeanne erau catolici conservatori si nu erau de acord cu relatia fiicei lor cu un evreu. Dragostea nu asculta insa de glasul ratiunii si al regulilor, iar Jeanne, in ciuda dezaprobarii acestora, se muta cu Modigliani in locuinta sa. Dar nu era usor sa fii sotia unui artist atat de temperamental si impulsiv precum era Modigliani. Artistul avea un ritm de viata haotic, consuma absint si hasis fara masura, ii placeau scandalurile si femeile usoare, devenise cunoscut pentru certurile sale in public cu Jeanne si avea o personalitate dificila. Uneori, era dificil sa te afli in preajma lui. Jeanne i-a inteles insa felul de a fi si i-a stat alaturi neconditionat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri