2 Iunie 2022 publicat în Lifestyle 2 share-uri

Vine vacanța. Ce simți despre asta? Stai puțin tu cu tine, închide ochii și vezi ce emoție îți aduce gândul că vine vacanța. Să fie entuziasm, copleșire, panică, eliberare? Ține ochii închiși, verifică unde simți emoția asta în corp.

* de Ana Nicolescu, Digital Coach și Consultant în Comunicare

Ok, ce culoare are? Ce formă are? E ca niște ace mici și ascuție, ca un bolovan mare și rotund, ca artificiile din noaptea de Revelion, ca o vată de zahăr roz, ca o pajiște plină cu flori? Are vreun gust? Miros? Respiră. Amintește-ți să respiri profund, în abdomen.

Bine, acum că ai conștientizat asta, te întreb ce vrei să fii în vacanța asta? Călător sau turist?

Hai să îți spun care este, din perspectiva mea, diferența.

Să fii călător înseamnă să trăiești vacanța prin toți porii

Să alegi o destinație care să își provoace senzații la simplul gând că vei merge acolo. Să fie ca o mângâiere pentru sufletul tău. Să vrei să te pierzi printre localnici ca fiind unul dintre ei. Să mănânci ce mănâncă ei în casele lor, să te bucuri de ce se bucură și ei, să mergi la piață, la măcelărie, să gătești cu ei. Să vezi locurile mai puțin cunoscute, să nu alegi din start o destinație turistică, ci un sat, un orășel de provincie, o zonă încă necomercializată, nemarketată.

Foto: DavideAngelini /Shutterstock

Să fii călător înseamnă să uiți de wi-fi, de televizor și să înregistrezi în sufletul tău și în memorie momentele frumoase, peisajele care-ți taie respirația, bucuria oamenilor cu care dansezi la o tavernă sau bei un vin vechi. Să fii călător înseamnă să fii conectat cu tine și să fii autentic, să faci acea călătorie pentru asta te aduce mai aproape de esența ta și îți potențează lumina interioară.

Să fii călător înseamnă să simți cum îți rămân fire de nisip între degete și să nu te grăbești să scapi de ele, să fii conștient că ești acolo și să fii fericit că poți să simți asta. Înseamnă să te bucuri chiar și de drumul până la destinație, să vezi ce înseamnă acest drum pentru tine și ce îți aduce, ce emoții, ce stări, ce gânduri.

La ce e bun să fii călător? La descoperirea de sine 😊

Să fii turist poate să însemne să măsori reușita unei vacanțe în numărul de like-uri pe care le primești

Să fii turist înseamnă, pentru mine, să te cazezi la un hotel all inclusive, să mănânci mâncarea de la hotel, să o înfuleci, de fapt. Să fii pe litoral și în loc să te bucuri de mare, să stai toată ziua la piscină. Să faci cel puțin 5 selfie-uri pe zi:

  • când te trezești să se vadă bronzul,
  • când mergi la sala de fitness să arăți că faci mișcare,
  • când îți iei micul dejun cât se poate de sănătos pentru poză,
  • când ajungi la piscină,
  • când faci zumba în apă,
  • când te dai pe toboganele cu apă,
  • când bei un cockteil la piscina infinity
  • și musai seara la barul de pe plajă sau la cel de pe acoperișul hotelului
Foto: Alena Ozerova /Shutterstock

Și să nu faci nimic altceva până nu le postezi în social media să vadă toată lumea ce vacanță cool ai. Măsori reușita acestei vacanțe în numărul de like-uri și o vezi prin obiectivul telefonului. Când să te întorci acasă, îți dai seama, dacă îți pui întrebarea, că nu ai învățat nimic nou despre tine și că te-ai murat în apă cu clor, ai călcat mai mult pe beton decât pe nisip, te-ai sprijinit de balustrade de inox, în loc să te pierzi într-o pădure de pini, te-ai ars la soare și ai mâncat mâncare mediocră. A, și ai vreo 10 magneți de frigider cu numele stațiunii și alte suveniruri pentru prieteni și colegi.

Nu zic că e bine sau rău să fii călător sau turist. Am trecut prin ambele, dar acum aleg să fiu călător pentru că asta în sine este o poveste despre introspecție.

Tu ce alegi?

Cum documentezi vacanța pentru un articol pe blogul tău

Iar dacă ai un blog și vrei să scrii despre vacanța ta, fie din perspectiva de călător, fie din cea de turist, nu uita să-l faci pe cititor să vadă, să simtă, să miroasă, să audă ce ai văzut, ai simțit, ai mirosit și ai auzit tu. Ia-l cu tine în călătoria asta, plimbă-l prin cuvinte fie prin pădurea de pini unde ți se zburlea pielea dacă stăteai prea mult, fie pe aleea de gresie gri drintre piscine unde ți se topea talpa de la papuci în mijlocul zilei.

Și trimite-mi și mie articolul să mă bucur de el. Iar dacă vrei feedback pe structura textului, pe igiena scrisului sau pe storytelling, scrie-mi și îți spun cum pot să te ghidez.

Îți doresc să ai o vacanță așa cum ai nevoie!

Foto fr si main: Soloviova Liudmyla /Shutterstock


Sunt Ana Nicolescu, Change Strategist. Susțin femeile antreprenor hotărâte și determinate să obțină claritate printr-un plan de business și strategie de comunicare cu sens și scop și să-și depășească...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri