28 Aprilie 2022 publicat în Lifestyle 2 share-uri

Scopul nu mai este de a poseda cantitativ, ci calitativ: o rochie făcută de un croitor iscusit pe măsură este mai curând luxoasă prin comparaţie cu un prêt-à-porter. De asemenea, luxul mai înseamnă, în prezent, posibilitatea de a ieși din ritmul haotic al vieţii moderne, de a-ți face timp pentru tine însăţi, de a ieşi din cadrul normativ şi uneori sufocant al părerilor comune. Pe scurt, avem de-a face cu o trecere subtilă de la plăcerea de a avea la cea de a fi pur şi simplu

Chiar dacă mentalitatea societăţii nu s-a schimbat complet, există o tendinţă clară care câştigă teren, de a schimba definiţia a ceea ce considerăm a fi luxul. O casă cu două etaje, cu piscină şi o maşină ridicol de scumpă parcată în faţă nu mai este o imagine de actualitate pentru ceea ce considerăm a fi luxos. Schimbarea de paradigmă s-a făcut discret, dar o vedem chiar şi la noii miliardari, precum Elon Musk, şi se caracterizează printr-un set de valori, nu eminamente noi, ci regăsite de la generaţiile trecute: responsabilitate, datorie, etică şi exigenţă. Acest set de valori conturează şi o estetică a noului lux, care are mai mult de-a face cu reţinerea elegantă a familiei regale decât cu opulenţa familiei Kardashian. Prin intermediul acestor perspective, luxul, mai mult ca niciodată, nu mai este antonimul sărăciei, ci al prostului gust, exact aşa cum îl definea acum câteva decenii Coco Chanel.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux

Diferenţa este remarcabilă. Scopul nu mai este de a poseda cantitativ, ci calitativ: o rochie făcută de un croitor iscusit pe măsură este mai curând luxoasă prin comparaţie cu un prêt-à-porter. De asemenea, luxul mai înseamnă, în prezent, posibilitatea de a ieși din ritmul haotic al vieţii moderne, de a-ți face timp pentru tine însăţi, de a ieşi din cadrul normativ şi uneori sufocant al părerilor comune. Pe scurt, avem de-a face cu o trecere subtilă de la plăcerea de a avea la cea de a fi pur şi simplu. Din această perspectivă, luxul se transformă treptat într-o nouă artă de a trăi: aceea de a fi tu însăți, în armonie cu mintea, corpul și mediul tău. Tocmai de aceea, luxul poate fi integrat şi în stilul tău de viaţă de zi cu zi. Iată câteva idei în acest sens.

Cum să redescoperim cu adevărat bucuria de a trăi Horoscop: Cum să activezi Legea Atracției pentru zodia ta – află cum îți modelezi destinul 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Simplifică tot ce poţi

Dacă vrei un stil de viaţă mai luxos, este important să simplifici cât mai mult. Ce? Tot! Începe cu locuinţa şi renunţă la orice obiect care nu-ţi aduce nicio plăcere, care încarcă inutil spaţiul şi care nu mai corespunde stilului tău de viaţă. Limitează-te la obiectele de cea mai bună calitate, care te fac să zâmbeşti, care au o valoare sentimentală pentru tine sau care consideri că te reprezintă. La fel şi în cazul garderobei. Nu are niciun rost să păstrezi ceva care nu-ţi vine, care nu mai reflectă stilul tău şi care nu este de calitate. Poate nu vei rămâne cu foarte multe piese, dar mai bine mai puţine şi bune decât multe şi dezavantajoase.

Calitate, nu cantitate

Aşa cum spuneam, luxul nu are nimic în comun cu noţiunea de cantitate. În tot ceea ce cumperi, indiferent că este vorba de haine, bijuterii sau articole pentru casă, privilegiază calitatea, originalitatea şi felul în care obiectele respective rezonează cu personalitatea ta. Nu este doar o chestiune de estetică, ci şi de etică. Preţul unui obiect nu reflectă doar cât este de valoros, ci, de multe ori, şi un întreg sistem economic. De exemplu, pentru una dintre colecţiile sale recente, un prestigios brand de modă francez a angajat doar meşteri artizani dintr-o regiune a Italiei, susţinând astfel zeci de mici afaceri de familie şi oferindu-le unor maeştri posibilitatea de a face ce ştiu mai bine.

Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire În ziua în care te vei iubi cu adevărat... Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii

Arta de a lua masa

Arta de a lua masa în stil franțuzesc a intrat în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2010. De foarte mulţi ani, dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase care îţi poate influenţa inclusiv speranţa de viaţă. Ce au în comun acestea două? Împreună, reprezintă un lux. Bucătăria mediteraneană privilegiază prospeţimea, produsele de sezon care te apropie de ritmul firesc al naturii, dar şi calitatea exemplară a produselor. Dar, ce-ar fi o masă fără o prezentare elegantă a preparatelor şi fără convivialitatea celor din jurul ei? Nimic, ar spune francezii, de aceea stilul lor de a lua masa este o moştenire culturală. Dacă vrei mai mult lux în viaţa ta, pregăteşte mereu masa cu cele mai bune produse, chiar dacă asta înseamnă porţii mai mici şi nu uita să o decorezi cu bun gust. Chiar dacă mănânci singură. Suntem ceea ce facem când nu ne vede nimeni, spuneau filosofii antici!

Femeile din România nu au timp pentru ele. Grija și timpul sunt întotdeauna îndreptate către familie, copii, părinți, dar niciodată către nevoile lor. O Românie unită pentru educația copiilor noștri Cele mai încurajatoare citate despre succes

Bucură-te de micile plăceri

Luxul este şi o stare de spirit, o deschidere spre tot ceea ce este, de fapt, de nepreţuit. Plăceri simple cum ar fi plimbările în natură, o masă în oraş cu prietenii, o zi la mare cu familia pot fi experienţe de lux, dacă le priveşti ca atare. Uneori cel mai extravagant lucru pe care îl poţi face este să fii recunoscătoare pentru ceea ce ai deja şi care nu ar putea fi niciodată cumpărat: dragostea familiei, frumuseţea din diferite colţuri ale naturii, prietenia. Dacă sună prea academic şi preferi exemple mai practice, iată unul: o seară în care eşti singură acasă poate fi una luxoasă, dacă alegi să o faci aşa. În loc de chipsuri şi sucuri, te poţi delecta cu o sticlă mini de prosecco şi câteva trufe belgiene.

Aşadar, luxul este mai mult decât un cont generos în bancă, este o combinație de elemente care, chiar mai presus de estetică, presupune exigenţă la orice nivel, o perspectivă deschisă spre lume şi o voinţă activă de a privilegia calitatea.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Schimbări importante în regulile de circulație. Poliția a anunțat cum se circulă acum în sensul giratoriu: ”Vechea practică nu mai e valabilă” Hai să-i scoatem pe copii dintre pereții ăia!

Sursă foto: Look Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri