25 Martie 2022 publicat în Lifestyle 17 share-uri

Suntem tot mai mulți dintre noi „mașini de tocat griji”, care tragem peste puteri să rezolvăm sarcini, să atingem obiective, iar acest lucru are consecințe importante asupra psihicului uman. Însă, atrage atențiaautorul Aaron Gilles, „lupta cea mare de pe câmpul anxietății nu constă în a învinge anxietatea, ci în a redeveni tu însuți”.

Comunicat de presa

Anxietatea este o tulburare din ce în ce mai frecventă în societatea contemporană. S-au despre ea nenumărate cărți, din perspectivă medicală sau motivațională. Scriitorul britanic și actorul de comedie Aaron Gilles propune în cartea sa Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul tău împotriva anxietății o perspectivă inedită asupra subiectului. Propriu-zis, Aaron Gilles face anxietatea de râs!

Publicată de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, cartea este o confesiune amuzantă a scriitorului despre lupta sa cu anxietatea și un dialog plin de empatie cu cititorii, mai mult sau mai puțin anxioși. Suntem tot mai mulți dintre noi „mașini de tocat griji”, care tragem peste puteri să rezolvăm sarcini, să atingem obiective, iar acest lucru are consecințe importante asupra psihicului uman. Însă, atrage atenția Aaron Gilles, „lupta cea mare de pe câmpul anxietății nu constă în a învinge anxietatea, ci în a redeveni tu însuți”. Din perspectiva autorului cărții, iată 7 lucruri pe care să NU le faci dacă ai o minte anxioasă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vanessa Ressler: “Îmi doresc să fac lucruri frumoase și purtabile care să treacă testul timpului, să nu se perimeze foarte repede!” 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Test: Alege Flacăra Vieții care arde în sufletul tău și o să-ți dezvăluim care este destinul tău în viață!

NU ignora situația. În Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii, Aaron Gilles descrie reacția sa la festele pe care i le-a jucat starea emoțională, una clasică, de altfel: „Când mi-am dat seama prima dată că propria-mi minte mă dușmănește și că hobby-ul ei favorit e să născocească noi și haioase tulburări psihice cu care să mă lupt, am reacționat așa cum ar reacționa orice mascul beta de 20 și ceva de ani: m-am dus la pub și m-am făcut că plouă”. Ca „orice britanic care se respectă”, Aaron Gilles recunoaște că a „tratat” anxietatea cu alcool. Însă, ignorarea anxietății este cea mai păguboasă strategie, pentru că stările emoționale negative nu dispar, ba mai mult, se agravează, mai ales când primesc „remedii” precum cele menționate mai sus. Ședințele de psihoterapie, sportul și petrecerea timpului în compania celor dragi – chiar și la pub – sunt câteva dintre metodele prin care scriitorul a încercat să-și țină sub control anxietatea.

Nu ne este permis niciodată ca părinți să invalidăm emoțiile copiilor noștri, să le ocolim, să ne lăsăm stânjeniți de exprimarea lor emoțională. Interviu cu Georgiana Spătaru, psiholog și terapeut, despre emoțiile copiilor noștri 5 semne clare că Ego-ul îți sabotează echilibrul Cele mai frumoase citate despre luna ianuarie

NU te izola. „Anxietatea se delectează cu singurătatea ta” atrage atenția Aaron Gilles. Reacția cea mai obișnuită în această situație este închiderea în sine, construirea unui „turn de fildeș”, a unei fortărețe care să ferească persoana anxioasă de toate amenințările din jur. Dar acest tip de siguranță este iluzoriu, pentru că „anxietatea îți mai trimite o provocare: o frică absolută și chinuitoare de singurătate”, spune Gilles. Refuzarea izolării înseamnă evitarea uneia dintre clasicele capcane ale anxietății.

NU bea prea multe cafele. Între recomandările pentru gestionarea stării anxioase la serviciu, Aaron Gilles recomandă și anumite schimbări în obiceiurile zilnice. Prima pe listă este următoarea: : „Lăsațio mai ușor cu cafeina!”. Deși e de acord că o cană cu cafea „e o minunăție”, actorul britanic de comedie spune – din proprie experiență – că efectele acesteia nu sunt de dorit. „Cafeina nu face decât să exacerbeze starea de spirit de la momentul respectiv; dacă erați deja anxioși, acum sunteți foarte rapizi și anxioși; dacă erați deprimați, acum sunteți foarte rapizi și deprimați”. În opinia lui Aaron Gilles, soluția ar fi înlocuirea cafelei cu ceai, infuzii din plante sau sucuri din fructe. „Știu că sună alarmant de sănătos, dar chiar funcționează”, comentează scriitorul.

Lavinia Goste pune punctul pe "i" Vindecare holistică - Ce este și cui i se adresează Terapia Bowen? Interviu cu Ioana Păcuraru, terapeut bowen, psiholog și hipnoterapeut 5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală

NU îți ordona să te relaxezi. Nu are niciun sens, iar cel mai adesea efectul este contrar. Dacă o persoană care suferă de anxietate s-ar putea calma rapid, ca și când ar apăsa pe un buton, cu siguranță ar fi făcut deja acest lucru, fără a aștepta invitația cuiva. Este ceea ce subliniază și Aaron Gilles în Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii: „Probabil că vă dați seama că a porunci minții anxioase să se relaxeze e ca și cum ai șopti - Haideți să ne calmăm, vă rog - în mijlocul unei revolte de stradă”. Anxietatea nu ascultă ordinele directe ale creierului, dar poate fi păcălită.

Scriitorul britanic recomandă metoda redirecționării atenției, o strategie foarte utilă în cazul lui. Aceasta înseamnă concret să-i fie oferite minții alte lucruri care să o capteze. Sportul e de folos pentru că „oferă o posibilitate de redirecționare, îți cere să te concentrezi, te face să transpiri și te enervează”. Iar în condițiile în care te doare tot corpul din cauza efortului, „anxietatea e exilată la marginile minții, redusă deocamdată la tăcere de sudoare și de înjurături”, explică Aaron Gilles.

Cum să redescoperim cu adevărat bucuria de a trăi Cum planifici renovarea băii Numerologie: Calculează Cifra Numelui și descoperă ce spune despre tine și persoana iubită – este Sufletul Pereche?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri