1 Martie 2022 publicat în Lifestyle 89 share-uri

Maria Cuțarida Crătunescu a fost prima femeie medic din România, care prin ambiția sa desăvârșită a ajuns să fie o deschizătoare de drumuri și a militat pentru accesul femeilor la educația superioară.

Maria Cuțarida Crătunescu a fost prima femeie medic din România, care prin ambiția sa desăvârșită a ajuns să fie o deschizătoare de drumuri și a militat pentru accesul femeilor la educația superioară.

Ea a înființat Societatea Maternă și prima creșă din România, fiind o militantă a curentului feminin, într-o perioadă în care doar fetele din familii burgheze aveau acces educația minimă.

Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România

Maria Cuțarida Crătunescu s-a născut la 10 februarie 1857 la Călărași, într-o vreme în care femeile nu aveau acces la educație, iar doar tinerele ce proveneau din familii burgheze puteau să frecventeze liceul.

Ambițioasă din fire și încurajată de părinții săi, Maria Cuțarida Crătunescu a parcurs studiile liceului Școala Centrală din Capitală, iar ulterior s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich. Însă, după o scurtă perioadă, Maria Cuțarida se va transfera la Facultatea de Medicină din Montpellier.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

În 1880, tânăra studentă cere ajutor din partea statului pentru a-și putea plăti taxele din străinătate, astfel că în 1881, camera legislativă din România îi răspundea afirmativ cererii studentei la medicină: „Considerînd că o femeie medic poate aduce servicii însemnate societăţii, considerând că asemenea ştiinţă lăudabilă trebuie încurajată, considerînd că ar fi chiar în dauna societăţii ca dînsa să-şi întrerupă învăţătura, se acordă d-rei Maria Cuţarida o bursă de 2400 de lei pe an, pe timp de patru ani, începînd cu 1 octombrie 1881”.

Ajunsă înapoi în țară, Maria Cuțarida își deschide o clinică particulară, iar în 1885 primește un post de medic secundar la „Spitalul Filantropia”, acolo unde oferea consultații gratuite. În perioada 1885-1898, Maria Cuțarida se dedică asistenței medicale la Fabrica de Tutun, acolo unde îngrijea peste 2.000 de muncitoare.

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

În 1897-1898, prima femeie medic din România înființează organizații care să vină în sprijinul și ocrotirea copiilor nevoiași, fără a discrimina de niciun fel. În 1899, Maria Cuțarida a înființat prima creșă din România, cu rolul de a sprijini mamele cu copii active profesional.

Pierderea sa a survenit mult prea devreme, iar la 62 de ani Maria Cuțarida a plecat din lumea celor vii, rămânând un model de ambiție și curaj și deschizând multe drumuri pentru viitoarele femei care au ales să pășească ulterior pe drumul științelor medicale.


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri