2 Martie 2022 publicat în Lifestyle 62 share-uri

Elena Caragiani Stoenescu a fost prima femeie aviator din România, iar pasiunea sa pentru zbor a determinat-o să atingă multiple premiere pentru o femeie româncă din acea perioadă

Elena Caragiani Stoenescu s-a născut la 13 mai 1887 la Tecuci, fiind fiica reputatului doctor Alexandru Caragiani, medic la spitalul orășenesc Tecuci. În 1913, Elena Caragiani a absolvit Facultatea de Drept, fiind printre primele femei din România licențiate în științe juridice.

Totuși, destinul a avut un alt plan pentru Elena Caragiani, astfel că pasiunea, adrenalina și curiozitatea au îndemnat-o pe tânăra din Tecuci să se îndrepte către aviație. În 1914 ea a obținut brevetul de pilot aviator, asta după ce a urmat Școala de pilotaj a Ligii Naționale Aeriene de la Băneasa, din București.

Prima femeie aviator din România

Pentru că în acele vremuri autoritățile române nu i-au permis să zboare, Elena Caragiani a plecat în Franța, devenind primul corespondent de război din lume care a transmis și scris reportaje din avion.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Ulterior, prima femeie aviator din România a călătorit în America, acolo unde a participat la survolarea oceanului alături de piloții americani. În 1916, Elena Caragiani a revenit în țară și a primit un post de infirmieră la Iași, apoi la Tecuci. Totuși, această meserie nu îi aducea adrenalina cu care era obișnuită, așa că Elena Caragiani pleacă din nou în Franța pentru a-și relua cariera de reporter de la înălțime.

Acolo îl întâlnește pe avocatul Virgil Stoenescu, cu care se și căsătorește și se stabilesc împreună la Paris.

La 42 de ani, după ani la rând în care și-a trăit viața cu entuziasm, realizând premiere pentru acele vremuri, Elena Caragiani se stinge din cauza tuberculozei. Trupul său neînsuflețit se află la Cimitirul Bellu din Capitală.

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri