19 Ianuarie 2021 publicat în Lifestyle 225 share-uri

Imagini magice desprinse parcă din alte galaxii îndepărtate și înghețate! Peisajele pe care ni le oferă lacul Baikal, cel mai vechi și cel mai mare lac de apă dulce al lumii, atunci când îngheață sunt un adevărat spectacol al naturii. 

Aflat în sudul Siberiei, Lacul Baikal din Rusia este unul dintre cele mai impresionante lacuri din lume, ba chiar putem spune că este cel mai mare lac cu apă dulce din lume (ca volum) și al 7-alea cel mai mare lac al lumii ca suprafață. Suprafața lacului Baikal reprezintă aproximativ 22-23% din rezerva de apă dulce a lumii. În acest lac în formă de semilună se varsă nu mai puțin de 336 de râuri, de aici rezerva sa abundentă de apă. Nici denumirea lacului nu este întâmplătoare, denumirea de “Baikal” fiind dată de populația kurykan care a trăit în această zonă acum 1300 ani și care înseamnă “apă multă”.

Lacul Baikal este campion de recorduri. Cu o adâncime de aproximativ 1, 642 de metri a fost declarat ca fiind totodată și cel mai adânc și mai limpede lac de pe planetă. De-a lungul istoriei lacului, au existat perioade când adâncimea lacului înregistra chiar și 2000 de metri. Probabil că apele sale au fost martorele multor evenimente de pe Terra căci lacul Baikal este cel mai vechi lac din lume, acesta formându-se în urmă cu 25-30 de milioane de ani în urma unui eveniment tectonic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Lacul are viață proprie și este un univers în sine, fiind gazdă primitoare pentru 1000 de specii de plante și 2500 specii de animale. Conform wikipedia, lacul Baikal adăpostește nu mai puțin de 800 de specii de animale și 245 de plante endemice, care există doar în această zonă a lumii. În anul 1996, lacul Baikal a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Vara, lacul Baikal este o minunăție de întinderi albastre de apă, de o claritate și o transparență ieșită din comun. Se poate vedea prin ea până la o adâncime de 5-8 metri în acest anotimp, iar iarna până la 40 de metri, atât este de curată. Iarna, din ianuarie și până în iunie uneori, lacul se transformă într-un adevărat tărâm magic al gheții, desprins parcă din alte lumi, evident înghețate. În năprasnicele ierni siberiene, lacul se acoperă de o peliculă de gheață având o grosime de 1, 5 – 2 metri, suficient de compactă și groasă încât să susțină chiar și greutatea mașinilor.

Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste!

Fotografii au reușit să surprindă spectaculozitatea lacului Baikal în anotimpul iernii, iar imaginile în care turcoazul gheții străbate apele lacului sau formează sulițe ascuțite de cristal sau cele în care gazele de metan creează patternuri circulare în gheață și o străpung în cele mai neobișnuite unghiuri îți taie pur și simplu respirația. Fisurile de gheață sunt la ele acasă aici și apar necontenit, brăzdând suprafața lacului pe zeci de kilometri uneori. Vă lăsăm însă în compania fotografiilor căci ele înfățișează cel mai bine lumea fabuloasă și unică pe care o reprezintă lacul Baikal, acest tărâm suprarealist al gheții.

Foto: By Strelyuk /Shutterstock Foto: By Sasin Paraksa /Shutterstock Foto: By Serg Zastavkin /Shutterstock
10 Rochii de vară care emană energie și feminitate Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă?
Foto: By Katvic /Shutterstock Foto: By Nuttawut Uttamaharad /Shutterstock Foto: By zhuxiaophotography /Shutterstock Foto: By Alexander Ippolitov /Shutterstock Foto: By Ken Phung /Shutterstock Foto: By Anton Petrus /Shutterstock Foto: By Sergey Pesterev /Shutterstock Foto: By Evgeniya Stanevich /Shutterstock Foto: By Konstantin Nikolaevich /Shutterstock Foto: By Chawanat Utapan /Shutterstock Foto: By Katvic /Shutterstock Foto: By Serg Zastavkin /Shutterstock Foto: By Katvic /Shutterstock

Foto fr si main: By N_Sakarin /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri