12:10, 30 Octombrie 2020 publicat în Lifestyle 7 share-uri

Lansat ca o sinteză a celorlalte concepte despre bătrânețe, conceptul de Bătrânețe de Succes vine în antiteză cu bătrânețea „uzuală“ ce are o viziune patologică și o privește în funcție de calitatea ei, respectiv în funcție de nivelul de sănătate, de modul de funcționare și capacitate de participare la diverse acțiuni, contexte.

În același timp, psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), afirmă că bătrânețea de succes are ca intenție dezvoltarea unei modalități pozitive de a îmbătrâni, definită de prezența mai multor criterii:

(1) absența bolilor și scăderea riscului de boli și dizabilități;

Citeste si:
Șase metode simple pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor...
Șase metode simple pentru a...

(2) un nivel înalt de funcționalitate mentală și fizică;

(3) menținerea controlului emoțional și menținerea sentimentului de satisfacție interioară;

Citeste si:
Campanie pentru depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar: 50...
Campanie pentru depistarea...

(4) păstrarea potențialului psihologic și social și a bunăstării;

(5) un bun nivel de energie pentru o angajare activă în viață;

(6) constanță în menținerea de relații strânse cu cei din jur;

(7) participare continuă și calitativă la activități familiale și sociale.

“Pentru atingerea concretă a acestui concept este necesară formularea și lansarea timpurie a unui program de viață echilibrată, care anticipează trecerea în această fază a vieții. Strategiile pentru o bătrânețe de succes ar fi pe scurt: prevenția, prevenirea problemelor predictibile, protecția condiției existente de sănătate și de funcționare, îmbunătățirea condiției existente de sănătate și de funcționare, autoevaluarea continua”, explică psihologul.

Potrivit specialistului, este indicat să avem în vedere următoarele aspecte:

1. Îngrijirea corpului fizic: restricția calorică; suplimentele cu nutrienți, vitamine, fibre și minerale; o bună hidratare; îngrijirea specifică a pielii, a feței, a părului și a unghiilor; activitatea fizică și exercițiile fizice: exercițiile aerobice sau cardio, ridicarea de greutăți (bodybuilding) dacă nu sunt contraindicații, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul, gimnastica și dansul, exerciții de flexibilitate, de elongație musculară, de tonicitate și echilibru, yoga; exerciții de respirație, relaxare musculară progresivă; sexualitate activă; odihnă (acțivități relaxante, distractive, hobby-uri) și somnul.

Foto: By NDAB Creativity /Shutterstock

2. Îngrijirea corpului mental și a corpului emotional: optimizarea funcționării cognitive prin intervenții cognitive și tehnici de antrenament cognitiv; păstrarea și exersarea calității memoriei; tehnici de menținere a atenției în prezent (mindfulness); controlul emoțional prin creșterea toleranței la realitate așa cum este; creșterea capacității de a face față dificultăților; creșterea rezilienței la informații noi, intervenții, sprijin de orice tip din afară; managementul factorilor de stres și a presiunii timpului; dezvoltarea optimismului, asertivității, creativității; promovarea stărilor dezirabile; promovarea și protejarea calităților individuale


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri