17 Ianuarie 2020 publicat în Lifestyle 118 share-uri

Trauma nu este definită de evenimentul în sine, ci de reacția pe care organismul o are în fața unui pericol real sau imaginar.

de Nicoleta Drăghici

Toate evenimentele traumatice contează - indiferent dacă s-au întâmplat în copilărie sau în viața adultă. Nu există o unitate de măsură, trauma este traumă. Pot fi diferite niveluri de impact , dar fiecare eveniment produce efecte asupra minții și corpului.

Ce este trauma?

Trauma este orice eveniment care depășește capacitatea organismului de a funcționa optim în momentul în care se întâmplă. Este, de asemenea, orice eveniment sau experiență pe care o găsești profund tulburătoare sau deranjantă. Trauma nu este definită de evenimentul în sine, ci de reacția pe care organismul o are în fața unui pericol real sau imaginar.

 Iată câteva exemple de evenimente traumatice:

• Abuz sexual – victimă sau martor și neavând capacitatea de a face nimic în acest sens

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!

• Abuz fizic - experimentându-l personal sau fiind martor

• Abuz psihologic - abandon, neglijare, respingere

Foto: By Wonderplay /Shutterstock

• Să fii implicat sau să fii martor la un accident grav (de ex, mașină, avion, tren, eveniment public)

• Moartea subită sau violentă a unei persoane apropiate (de ex, sinucidere, accident)

• Răni grave (de exemplu, arsuri, atac de animale), intervenții chirurgicale majore (de ex, chirurgie cardiacă) sau boli care pot pune viața în pericol (de ex, cancer la copii)

• Violență în familie sau în cuplu  (sub toate aspectele ei – verbal, fizic, emoțional etc)

• Război sau violență politică (de ex, război civil, terorism, refugiați)

• Dezastru natural, cum ar fi inundații, incendii sau cutremure

• Violența comunitară (de ex, atac armat,  intimidare)

Pluto în Vărsător 2023 -2043 – Este vremea schimbărilor istorice pentru următoarele 3 zodii! Li se va schimba destinul în următorii ani Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Aceasta nu este în niciun caz o listă completă, dar oferă o idee despre evenimentele care vă pot traumatiza și vă pot schimba viața pentru totdeauna. Dacă aceste experiențe, efectele și impactul lor sunt lăsate netratate, vă pot afecta întreaga viață și pot duce, printre altele, la dezvoltarea de adicții (alcool, zahăr, droguri, etc) la depresie, anxietate, atacuri de panică, boli cardiace etc.

Trauma nevindecată  se transmite din generație în generație – studii recente au demostrat că trauma poate modifica structura genetică, iar aceste modificări sunt transmise generației următoare până la 6-7 generații. Exemple includ: supraviețuitori ai dezastrelor naturale, prizonieri de război, trafic de persoane, violență domestică, abuz fizic, emoțional/sexual, scalvie, imigrare, supraviețuitori ai holocaustului, etc

Strategii de apărare

În esență sunt 4 tipuri de răspuns la un eveniment traumatic, toate se întâmplă automat (în afara controlului rațional) și au  drept scop supraviețuirea.

1. Lupta (apărarea narcisistă). Rulează pe credința inconștientă ca puterea și controlul te țin în siguranță, îți oferă iubire și vindecă rănile provocate de abandon. Copii își imită părinții narcisiști   învațând să-și exprime furia și dezgustul prin intimidarea celorlalți (comportament de tip bully)

2. Fuga (tiparul obsesiv- compulsiv). Identitatea de sine are la bază mesaje vechi despre ce ai făcut sau despre ce ți s-a făcut ție. Afectează profund modul în care te percepi pe tine (ceea ce crezi tu despre tine) și modul în care te comporți cu tine (devolarizarea propriei persoane, credința că “nu  merit să mi se întâmple nimic bun în viață”)

3. Îngheț (freeze) (răspunsul disociativ). Disocierea este separarea sau deconectarea gândurilor, sentimentelor și comportamentelor. Rulează pe tiparul metal că lumea este un loc periculos și trebuie să fii tot timpul în alertă. Dezvoltă, printe altele, dorința de a fi invizibil, incapacitatea de a se conecta cu alte persoane.

4.Servil (co-dependență). Aceste persoane cred că singurul mod de a fi în siguranță este să se plieze pe dorințele și cerințele altora (people pleasing).  Rulează pe credința inconștientă că prețul admiterii într-o relație este renunțarea la propriile lor drepturi, dorințe, preferințe. De regulă, au un părinte narcisist.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri