Cum să economisești fără sacrificii, ca să îți permiți mai multe

12:03, 21 Martie 2019 publicat în Lifestyle3 share-uri

Dacă vrei să ieși pe plus, ai nevoie să adopți câteva obiceiuri bune, care te pot vindeca de risipă.

Deși ești mulțumită de veniturile tale, ai senzația că banii îți cam scapă printre degete. Nu de puține ori ți se întâmplă să ai nevoie de un mic împrumut, mai ales când apar cheltuieli neprevăzute. Dacă vrei să schimbi situația și chiar să ieși pe plus, ai nevoie să adopți câteva obiceiuri bune, care te pot vindeca de risipă.

Alege să iei mai rar masa în oraș

Puține lucruri sunt mai plăcute decât să te avânți împreună cu prietenele tale la o vânătoare urbană, de restaurante nou deschise, cu tot felul de bunătăți în meniu. Delicatesele pregătite de chef și servite în moduri cât mai atractive își cer însă tributul direct din portofelul tău. Adaugă la asta și obiceiul zilnic de a comanda mâncare la serviciu și vei realiza că nu mai folosești bucătăria decât pentru a-ți savura cafeaua, la prima oră.

Citeste si:
Studiu: Românii, pe primul loc în cheltuirea bugetului pe shopping,...
Studiu: Românii, pe primul...

Nu spune nimeni că nu ar trebui să mai mănânci în oraș sau că a venit momentul să-ți refuzi micile plăceri ale vieții. Totuși, ai putea lăsa mesele la bistro și la restaurant pentru ocaziile speciale care oricum apar în viața ta. În schimb, poți să-ți inviți prietenele în vizită și să pregătiți împreună salate, pizza sau prăjituri, pe care să le savurați la un film. Nici nu știi câți bani vei economisi lunar în acest fel, fără să simți că pierzi distracția.

Ține cheltuielile sub control, cu o aplicație de Internet banking

Dacă și tu crezi în terapia prin shopping, ar fi bine să știi că ea are unele efecte nedorite, atunci când este administrată în exces. Ușurința plății cu ajutorul cardului te poate face să pierzi șirul articolelor vestimentare, cosmeticelor și cărților cumpărate. Totuși, a trecut vremea listelor de cumpărături care nu sunt tocmai potrivite cu ritmul tău dinamic și cu un stil de viață plin de diversitate. Pentru că ești o fire mereu adaptată la trenduri, de ce nu te-ai updata și în privința felului în care îți administrezi banii?

Citeste si:
Cum poți face economii la buget ca să-ți împlinești visurile
Cum poți face economii la...

O aplicație de internet banking te ajută să ții sub control plățile făcute la dispozitivele POS și transferurile de bani către diferite IBAN-uri. Atunci când vrei să recapitulezi cheltuielile din ultimul timp, poți căuta tranzacțiile, în mod intuitiv, după numele beneficiarilor sau al magazinelor. Cu un meniu ușor configurabil și cu proceduri automate, bankingul inteligent este cel mai bun tovarăș de shopping și îți este accesibil pe smartphone, împreună cu un card ce poate fi personalizat. În plus, alerta SMS te ține la curent cu operațiunile efectuate în contul tău.

Plătește facturile cu prioritate

Imediat ce salariul îți intră în cont, te simți pregătită să înfrunți cu zâmbetul pe buze săptămânile care urmează. Fie că îți dorești un city break, fie o rochiță sau un telefon nou, acum ești mai aproape de oricare dintre ele. Pentru a fi pe deplin liberă să dispui de banii tăi exact așa cum vrei, asigură-te că elimini orice povară care ar putea atârna de portofelul tău. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să-ți achiți utilitățile și facturile. Abia după plata întreținerii, a energiei electrice, a gazelor naturale, a abonamentului telefonic și a eventualelor rate, vei avea imaginea exactă a resurselor tale financiare. Acum, cât încă poți, profită și pune la păstrare o sumă mică, pe care să o majorezi de la o lună la alta.

Folosește un comparator de prețuri înainte de a face shopping online

Cu siguranță ai o listă de produse favorite, salvată în contul tău de pe un magazin online. Înainte de a da click-ul decisiv care mută produsele în coșul de cumpărături, deschide un comparator online de prețuri. Ai putea avea parte de o surpriză care să-ți salveze câteva zeci de lei sau chiar jumătate din prețul pe care ai fi fost la un pas să îl achiți.

Chiar dacă unele magazine online sunt mai puțin cunoscute și nu apar printre primele care sunt afișate de motoarele de căutare, prețurile lor ar putea fi considerabil mai mici decât acelea practicate de numele consacrate. Imediat ce ai făcut un mic research cu privire la seriozitatea magazinului, poți comanda produsul la un preț mai avantajos.

Decorează-ți casa pe modul Do it Yourself

Locuința ta are nevoie de un refresh? Păcat că pușculița nu-ți permite să faci chiar toate modificările pe care ți le-ai dori. Nu dispera, totuși: cu puțină răbdare și cu multă inventivitate, vei putea sa schimbi atmosfera din casă și să pui bani deoparte, în același timp. Alege ca în locul bibliotecii pe care ai văzut-o în catalogul magazinului de mobilă, să-ți construiești chiar tu una, din câteva plăci de lemn, montate direct pe perete.

Pentru asta, ai nevoie să împrumuți o bormașină, să cauți prin debara un ciocan și să-ți sufleci mânecile. Scaunele vechi trebuie doar întărite, cu numai câteva cuie bătute în punctele șubrede, iar apoi colorate cât mai viu. Cu vopseaua rămasă, poți să dai o nouă viață cutiilor metalice de cafea sau conservelor de ananas, numai bune de ghivece pentru flori. La final, te vei simți mândră de munca ta, iar banii pe care i-ar fi cheltuit vor fi rămas la locul lor.

După câteva luni în care vei pune în aplicare sfaturile de mai sus, vei simți efectele financiare unui regim de viață cumpătat. Menține-ți bunele obiceiuri și vei fi uimită de tot ce îți vor aduce banii economisiți fără să simți.

Credit foto: Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri