20 Martie 2019 publicat în Lifestyle 16963 share-uri

“Oaia neagră” a unui neam este un suflet special, născut în familia respectivă cu o superbă, deși dificilă, misiune karmica: aceea de a elibera și a vindeca prin el întregul arbore genealogic.

În multe familii există unii membri care par a acționa și a se comporta într-un mod “diferit” față de restul membrilor familiei, în opoziție sau în contradicție cu ceea ce sunt, gândesc și reprezintă ceilalți. Sunt numiți de aceea deseori “oaia neagră” a familiei, dar NU, nu sunt nici ciudați, nici dificili, nici îndărătnici. Ei sunt pur și simplu speciali și se nasc în familia respectivă cu o superbă misiune karmica (deși, din păcate, de multe ori atât de dificilă): aceea de a-și salva neamul de pattern-uri disfuncționale, de a întrerupe ciclul unor tipare de comportament greșite sau nefuncționale, de a elibera întreg arborele genealogic de păcatele, greșelile și blocajele sale perpetuate de-a lungul mai multor generații.

Cu cât tiparele alegerilor și comportamentelor greșite se perpetuează într-un arbore genealogic de-a lungul mai multor generații, cu atât mai mult arborele familial tinde să se împovăreze și să se prăbușească la un moment dat sub povara propriei greutăți.

Aceste suflete frumoase și speciale par a fi “altfel” față de ceilalți, au un sistem de gândire și de convingeri față de restul familiei, par a nu se integra în sistemul de a fi și a exista al familiei respective. De multe ori aleg un alt drum în viață decât părinții, frații, bunicii sau înaintașii lor, ceea ce poate atrage după sine și oprobiul lor în rândul familiei dacă iubirea și acceptarea nu s-au instalat încă în familia respectivă drept lliant comun între generații și membrii săi.

Adeseori, ei sunt judecați, ironizați, criticați, izolați, considerați ca fiind niște “înadaptați” în sistemul familial respectiv. Fiindcă se simt niște “outsideri” și nu se pot adapta modului în care paradigmele familiale sau sistemul lor familial și-ar dori ca ei să fie, se confruntă adesea cu dezaprobare, neînțelegere, respingere din partea restului familiei.

Onorează ceea ce ești, ai încredere în ceea ce ești și ai curajul să iei atitudine nu doar pentru tine, ci pentru întregul tău neam. Atunci când crezi cu adevărat că te afli pe un drum bun pentru tine și sufletul tău, chiar dacă nu coincide cu drumul celorlalți din familia ta, poate că ești pe drumul cel bune. Iată ce spune Bert Hellinger, un psihoterapeut german celebru, despre “oaia neagră a unei familii”. Bert Hellinger este cunoscut îndeosebit pentru metoda sa terapeutică unică - “constelațiile familiale”, dezvoltată în anii ‘90 și în 2011 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

Bert Hellinger: Oaia neagră a unui arbore familial

“A fi oaia neagră a unui neam este un act de iubire față de întregul neam din care faci parte.

În realitate, acea persoană pe care familia o exclude uneori sau față de care se poartă urât în multe situații este cel care, printr-un act de iubire, a fost ales încă din momentul conceperii sale să fie purtătorul informațiilor întregului neam astfel încât să demonstreze, să exprime, să manifeste toate dramele nerezolvate și să elibereze arborele sau genealogic.

Dacă te-ai simțit vreodată ca și cum ai fi oaia neagră a familiei tale, poate te întrebi de ce te-au ales tocmai pe tine.

Fiindcă în mod paradoxal, 'oaia neagră' a familiei poate fi cel mai puternic membru al unui neam, cel care poate onora această succesiune, cel care a înfăptuit cel mai mare act de iubire față de familia sa.

Așa-numitele 'oi negre ale familiei' sunt de fapt cei care aleg o cale nouă, aceea de a elibera prin ei întreg arborele familial.

Acei membri ai copacului familial care nu se adaptează regulilor sau tradițiilor unui sistem familial, cei care încă de mici caută să revoluționeze sistemul de convingeri și credințe familiale, fiind deseori în contradictoriu cu căile prestabilite urmate de tradițiile familiale, cei criticați, judecați și chiar respinși, ei sunt cei chemați să elibereze arborele unui neam din povești și patternuri repetitive care au pus bete în roata unor generații întregi.

'Oaia neagră' a familiei, cel care nu se adaptează, cel care strigă prin toți porii 'rebeliune', joacă un rol de bază în interiorul fiecărui sistem familial. El repară, detoxifiază și creează noi și înfloritoare ramuri în arborele genealogic.

Foto: HuHu /Shutterstock

Datorita acestui membru al unui neam, un arbore genealogic isi reinnoieste radacinile. Rebeliunea sa este pamant fertil, “nebunia” sa este apa care hraneste, incapatanarea sa este aer proaspat, pasiunea sa este foc care reinsufleteste inimile stramosilor sai. In actul sau de razvratire se manifesta nenumarate dorinte reprimate ale stramosilor sai, visurile lor neindeplinite, talentele lor irosite, frustrarile lor.

Din inerție, arborele unui neam va dori să continue să mențină direcția toxică a trunchiului său, ceea ce face misiunea personajului nostru dificilă și provocatoare. Cu toate acestea, cine să dea naștere de flori noi în arborele nostru dacă nu el? Cine va crea noi ramuri? Fără el, visurile neîmplinite ale celor care susțin arborele de generații întregi ar muri îngropate sub propriile rădăcini.

Nu lăsa pe nimeni să te facă să te îndoiești, ai grijă de 'unicitatea' ta ca de cea mai prețioasă floare a copacului tău. Tu ești visul tuturor strămoșilor tăi.”

~ de Bert Hellinger

Foto int 1: LittlePerfectStock /Shutterstock

Foto homepage: kubicka/Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri