15 Decembrie 2017 publicat în Lifestyle 24 share-uri

In semn de omagiu adus Maiestatii sale, dorim sa ii readucem in atentie cuvintele, atat de puternice, vii si cu o mare incarcatura morala.

Mihai I, rege al Romaniei intre anii 1927-1930 si intre 1940-1947, s-a stins din viata pe 5 decembrie 2017, la resedinta sa din Elvetia. In semn de omagiu adus Maiestatii Sale, dorim sa ii facem amintite cuvintele, atat de puternice, vii si cu o mare incarcatura morala, mai ales in vremurile tulburi pe care le traim astazi. Va invitam sa cititi cateva citate ale regelui Mihai, dar si fragmente din interviurile si discursurile sustinute de Maiestatea sa.

Ramas bun, Majestate!
 

Regele Mihai I: Cuvinte si citate memorabile 

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Rabdarea poate fi, uneori, o arma impotriva destinului istoric.

Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre. Ei toti au fost calauziti de simtul datoriei, de curaj si de altruism. Vom pierde respectul si increderea lumii fata de Romania daca vom continua sa ne abatem de la aceste idealuri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție

Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.

A avea legi bune este un lucru insemnat. A-i face pe oameni sa le respecte este inca mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii sa creada in ele. Romania prezentului nu a ajuns inca acolo.

Copiii si tinerii tarii au astazi o viata fara granite. In fata computerelor sau calatorind pe cinci continente, fara niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a Romaniei care ne asaza la nivel de egalitate cu orice alta tara a lumii.

Vom avea o sansa in viitor doar daca ne vom asuma propria noastra raspundere. Nu va veni nimeni de altundeva sa ne ofere binele.

Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata.

Cea mai frumoasa coroana regala este increderea si dragostea romanilor, iar valoarea ei sta in propriile merite ale Romaniei. 

Democratia si libertatile nu sunt castigate pentru totdeauna. Nicio izbanda nu este eterna. Omul isi castiga in fiecare zi dreptul de a avea un maine. Tara isi redobandeste, cu fiecare generatie, privilegiul de a continua sa existe".

Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.

Fragmente dintr-un interviu acordat de Regele Mihai jurnalistului Eugen Tomiuc in 2009, Elvetia, pentru Radio Europa Libera

"(…)Vestul e inca fascinat de Rusia, desigur, e o tara enorma si uneori occidentalii nu pun piciorul in prag asa cum ar trebui. Ei ar trebui sa incerce sa aduca Basarabia inapoi in Europa. Nu ar fi vorba de schimbarea frontierelor deocamdata, dar Basarabia e parte a Europei, pentru ca a fost parte a Europei.

Ideile si simtamintele mele in legatura cu anumite lucruri ar putea fi exprimate asa: se vorbeste foarte mult despre iertare, care este buna din punct de vedere al moralei crestine. Exista insa anumite nuante si anumite pozitii. Datoria mea, fie ca sunt inca sau nu regele in functie al Romaniei, ramane sa am grija de tara mea. Ati amintit mai devreme ca s-au purtat urat cu mine… Da, e adevarat. i cat am fost departe, si dupa ce m-am intors. Dar aceasta este o problema personala, iar in chestiuni de ordin personal, poti ierta sau nu, e o decizie proprie.

Dar, atunci cand vezi ce au facut unii din tara ta, poti ierta asa ceva? Eu, ca un crestin, consider ca nu, nu poti. Zeci de milioane de oameni au fost practic distrusi, au trecut printr-un iad absolut, iar dintr-o data vine cineva si spune, ei bine, totul s-a sfarsit, sa uitam. Nu, sa nu uitam. Poporul evreu are un fel de rugaciune, cred ca titlul ei e „Ne amintim.” Iar daca poporul nostru si alte popoare vor tine minte [crimele comunismului], acela va fi un fel de a gandi perfect moral si pozitiv. Dar, e un lucru extrem de dificil dupa atatia ani, pentru ca iti pierzi simtul de orientare.

(…)Aceasta este dorinta mea cea mai fierbinte pentru poporul roman: sa fie unit si sa se gandeasca la viitor. Nu numai la cel personal, desi si acela este important. Daca esti parte din tara ta, trebuie sa te pui in slujba tarii“. (...)

Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine decat acum, ceea ce ii rog pe romani din tot sufletul este sa fie uniti, pentru ca exista forte care incearca sa-i separe, si altfel nu vom ajunge acolo unde trebuie sa fim. Trebuie sa fim solidari unul cu celalalt, sa ne reamintim ca suntem in Europa, si sa ne purtam cum se cuvine unii cu altii. Pentru ca nu este bine ca se fac anumite lucruri acum in Romania despre care stie toata lumea, iar cand strainii ne critica, noi raspundem ca nu e treaba lor. Bineinteles ca e si treaba lor, pentru ca acum suntem parte din Europa. Poporul roman ar trebui sa stranga cu adevarat randurile si sa se destepte, pentru ca mai avem de parcurs o cale lunga. Trebuie sa fim uniti si sa ramanem uniti si sa aducem Romania inapoi acolo unde-i este locul. Nu neaparat asa cum a fost, pentru ca acela este trecutul. Dar acel trecut trebuie sa fie inspiratia pentru viitor." 

Cititi continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri