Intelege Mesajul lui Buddha! Calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtok va sustine un curs in Romania

27 Septembrie 2017 publicat în Lifestyle 5 share-uri

Calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtok va sustine un curs cu tematica 'Intelepciunea Dharmei in meditatia cotidiana – mit si realitate'.

Rabten Compassionate Wisdom va invita in perioada 29 septembrie – 1 octombrie la un nou curs de weekend la Centrul Seeds for Happiness cu tematica “Intelepciunea Dharmei in meditatia cotidiana – mit si realitate”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtok, in grija caruia se afla centrul Tashi Rabten, singura manastire buddhista din Austria.

Evenimentele continua si cu o prelegere publica, luni, 2 octombrie ora 19:00, la Univ. Bucuresti cu tematica “Compasiune si Vacuitate”.

Buddha, ca stare a mintii

Buddha, “cel iluminat”, este supranumele primit de printul Gautama Siddhartha, care a trait acum 2500 in India. In limba sanscrita, termenul Buddha este compus din “bud” care descrie atat starea de a fi trezit din somn si din "dha" care semnific starea de a fi inflorit in calitati. Astfel, Buddha inseamna starea de iesire din somnul ignorantei, precum si starea in care toate potentialitatile noastre pozitive (generozitate, iubire binevoitoare, compasiune, rabdare, entuziasm, intelepciune etc.) sunt complet realizate.

Deci Buddha este in primul rand o stare o mintii, este mintea ajunsa la iluminare. Starea de Buddha nu este apanajul unei singure persoane, pentru ca toti detinem acest potential, semintele iluminarii / starii de Buddha.

Una dintre primele prelegeri oferite de Buddha dupa ce a atins starea de iluminare a fost cea referitoare la Cele 4 Adevaruri Nobile, care se refera la suferinta caracteristica existentei umane, la cauzele acestei suferinte, la faptul ca putem scapa de ea si la modul in care putem realiza acest lucru.

Foto: Pexels

Buddha a ales sa vorbeasca in primul rand despre tema suferintei, pe care a considerat-o ca fiind o caracteristica definitorie a conditiei umane. Pentru a ne elibera de suferinta, care se poate manifesta in multe moduri, Buddha a considerat ca trebuie mai intai sa stim ce este aceasta si care ii sunt cauzele. La fel ca in cazul bolilor (care sunt de altfel o forma de suferinta mai vizibila / palpabila), primul pas pentru a ne insanatosi este sa fim constienti ca nu suntem sanatosi, sa ne acceptam situatia in care ne aflam si apoi sa cautam remediile potrivite.

In urma meditatiei analitice pe care a realizat-o pe tema suferintei, Buddha a ajuns la concluzia ca radacina profunda a suferintelor noastre se afla in propria noastra minte, iar situatiile exterioare nu fac decat sa contribuie la aceste suferinte. Astfel, daca incercam sa modificam doar conditiile exterioare, nu vom gasi solutiile pentru diversele noastre suferinte. De aceea avem nevoie in primul rand de o schimbare de atitudine, de o schimbare de perspectiva. Atitudinea cu care noi privim lumea este una centrata pe noi insine, o atitudine egoista care neglijeaza nevoile celorlalti.

Buddha a atins perfectiunea in primul rand ca rod al compasiunii fata de toate fiintele si a considerat ca a se ingriji cu precadere de ceilalti este un remediu impotriva egoismului si calea catre eliberare.

Pentru cei interesati sa descopere mesajul milenar de intelepciune al invataturilor buddhiste si sa afle despre metodele prin care putem ajunge sa depasim suferinta, va invitam la o conferinta sustinuta de calugarul buddhist Jampa Lungtog, care se afla din nou in Romania in perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2017.

Mai multe detalii despre eveniment:

* Intelepciunea Dharmei in meditatia cotidiana – mit si realitate
* Compasiune si Vacuitate un dialog cu Gelong Jampa Lungtok

Garbo.ro este partener media al evenimentului.

Foto homepage: Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri