Iata care sunt cele mai importante traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel:

Astazi, 29 iunie, calendarul crestin consemneaza sarbatoarea sfintilor apostoli Petru si Pavel, o sarbatoare importanta pentru toti crestinii. De ce ii sarbatorim pe cei doi mari sfinti in aceeasi data? “Fiindca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero”, ne informeaza site-ul www.crestinortodox.ro

Iata care sunt cele mai importante traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel:

Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel mai este cunoscuta in popor si sub numele de Sanpetru de vara, simbolizand mijlocul verii agrare, dar si timpul ideal pentru a incepe secerisul.

In credinta populara, lui Dumnezeu i-a fost atat de drag Sfantul Petru incat i-a incredintat cheile raiului si camarile ceresti. Totodata, Sfantul Petru este inzestrat cu anumite puteri, el fiind cel care hraneste animalele salbatice, indeosebi lupii care ii sunt tare dragi. Tocmai de aceea, in aceasta zi nu se pun capcane pentru lupi si nici nu ii ataci. Se crede ca astfel aceste animale se vor imblanzi si nu vor mai fura vitele din gospodarii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Sfantul Petru este si patronul grindinii pe care o “fierbe” si o marunteste atunci cand exista riscul ca aceasta sa fie produca pagube insemnate.

In traditia populara, atunci cand sfantul Petru pocneste din bici, apar scantei care se transforma in licuri. Acesti licurici au menirea de a-i calauzi pe cei care ratacesc prin paduri sau pe drumuri de munte.

Se spune ca, odata trecuta aceasta zi, pana la anul, cucul si privighetorile inceteaza sa mai cante. Unele superstitii ne amintesc ca indraznetii cuci devin soimi in aceasta zi si isi pastreaza aceasta forma pana la sarbatoarea Bunei Vestiri.

Nu este bine sa scuturi merele pana in aceasta sarbatoare daca vrei ca livezile tale sa fie ocrotite de caderea grindinei.

De asemenea, vremea in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este un prilej bun pentru a face previziuni legate de recolte. Prin urmare, tunetele si fulgerele in aceasta zi sunt considerate semn ca nucile si alunele vor fi viermanoase sau goale pe dinauntru.

Nu dormi pe prispa sau in aer liber in noptile de dinaintea marii sarbatori caci spiritele rele umbla nestingherite pe pamant si ii pedepsesc pe cei pe care ii prind dormind afara.

In unele zone ale tarii, se pastreaza si traditia Mosilor de Sanpetru. Gospodinele sfintesc la biserica mere, corcoduse, faguri de miere si colaci, pe care ii impart ulterior sarmanilor. Acest obicei este dedicat totodata si celor 9 mosi, batrani care, conform credintei populare, au strabatut pamantul in lung si-n lat savarsind minuni si fapte bune.

Foto homepage: FikMik / Shutterstock.com

Foto int: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri