Chiar daca nu credem in ele, chiar daca le consideram niste naivitati, basme de adormit copiii, credinte primitive sau prejudecati nascute dintr-o gandire extrem de creativa, superstitiile legate de Craciun dau un plus de candoare si farmec sarbatorii.Despre persoana care moare in ajunul Craciunului, la miezul noptii, se crede ca a fost harazita sa aiba un destin special, la sfarsitul vietii sale sufletul ajungand in Rai. Se spune ca in ziua de Craciun sufletul persoanei decedate se intoarce pret de cateva secunde la cel iubit, intalnindu-se cu acesta in vis.

Craciunul are magie si frumusete in el. Sunt datinile, obiceiurile, credintele oamenilor care ii dau frumusete si il fac sa fie deosebit. Este un sezon in care visurile, dorintele si iubirea prind aripi si lasa loc chiar si pentru mai mult. La fel si superstiile legate de aceasta perioada. Chiar daca nu credem in ele, chiar daca le consideram niste naivitati, basme de adormit copiii, credinte primitive sau prejudecati nascute dintr-o gandire extrem de creativa, superstitiile legate de Craciun dau un plus de candoare si farmec sarbatorii. Am selectat pentru voi cateva dintre superstitiile de Craciun care implica si iubirea provenind de la popoare diferite de pe glob. Iata care sunt cele mai interesante dintre acestea:

Despre persoana care moare in ajunul Craciunului, la miezul noptii, se crede ca a fost harazita sa aiba un destin special, la sfarsitul vietii sale sufletul ajungand in Rai. Se spune ca in ziua de Craciun sufletul persoanei decedate se intoarce pret de cateva secunde la cel iubit, intalnindu-se cu acesta in vis.

In Anglia exista o superstitie conform careia, in ziua de Craciun, fetele nemaritate isi pot arunca unul dintre pantofii pe care i-au incaltat in ziua respectiva in spate, peste umeri, in directia usii. Daca pantoful aterizeaza cu varful inspre usa, inseamna ca fata se va marita in anul care urmeaza.

Tot in Anglia, a darui persoanei pe care o iubesti o pereche noua de pantofi sau ghete poate fi considerat un gest de rau augur, prevestind despartirea de acea persoana.

In Devonshire, Anglia, in unele ferme exista obiceiul ca fetele necasatorite sa ciocane in usa cotetului unde sunt tinute gainile. Daca va canta un cocos, se spune ca fata respectiva isi va intalni marea iubire in anul care urmeaza.

In unele zone din tara noastra, s-a impamantenit un obicei numit „batutul pernelor”. Fetele care nu si-au gasit inca ursitul trebuie “sa bata perna” in scopul imblanzirii viitoarei soacre si pentru ca sortitul sa le peteasca cat mai curand. In alte locuri ale tarii, pentru a-si visa alesul, fetele pun sub fereastra camerei in care dorm farfurii cu mancare. Se crede ca cel care le-a fost harazit va veni noaptea sa deguste mancare, iar ele vor avea astfel ocazia sa isi cunoasca ursitul. Conform unei alte traditii de Craciun, pentru a visa chipul celui iubit fetele isi pun sub perna un pieptane, dupa ce s-au imbaiat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri