Am intrebat-o pe Alis Anagnostakis: „Care este secretul pentru a ne bucura din plin de sarbatorile de iarna si a scapa de stresul caracteristic acestei perioade?” si iata ce ne-a raspuns:

Ma intreb de ce ar trebui sa existe un secret pentru a ne bucura de ceea ce ar trebui sa fie, nu-i asa, cea mai frumoasa si “magica” perioada din an? In fiecare an privesc uimita cum zilele de sarbatoare se transforma in zile de stres si am convingerea ferma ca asta e o alegere pe care, inconstient, multi dintre noi o fac.

Ne cream singuri motive de tensiune, presiuni si obiective in aceasta perioada

De la cadoul perfect, la teama de a nu uita pe cineva cand trimitem mesajele cu urari de bine la grija de a-i multumi pe toti cei care vor veni in vizita. Nu mai vorbim de stresul vizitelor in sine - cine vine, ce mananca, cate vase au ramas de spalat. Mai adaugam si curatenia care musai trebuie facuta exact in zilele astea, bradul, cumparaturile, traficul si reteta pentru o cadere nervoasa e gata! Impresia mea este ca principalul motiv de stres la final de an este ca transformam perioada asta intr-una in care ne simtim obligati sa facem pe plac tuturor si nu mai avem timp pentru sufletul nostru.


Foto: Shutterstock.com; veselie, cuplu, iarna

Foto homepage: Shutterstock.com; fetita, Craciun, mama

Nu am pretentia de a detine vreun secret pentru a rupe acest cerc vicios, insa pot spune ce aleg eu sa fac pentru a pastra cu adevarat magia Sarbatorilor.

1. Simplific. Trimit doar mesajele absolut importante pentru oameni care conteaza; cumpar cadouri doar pentru cei mai apropiati; imi reduc la maximum indatoririle in perioada asta si aleg sa fac o diferenta clara intre bucurie si obligatie. Ce e obligatie e taiat de pe lista.

2. Sarbatorile sunt pentru familie. Asta e prioritatea mea in perioada asta - chiar cred ca restul lumii poate sa mai astepte.

3. Nu-mi mai propun sa multumesc pe toata lumea. Asta inseamna ca e ok sa avem un meniu usor, pregatit cu bucurie si relaxare, ca e frumos sa gatim cu totii - fiecare ce se pricepe, ca putem sa facem cu randul la spalatul vaselor, ca e ok sa ne formalizam mai putin si sa ne bucuram mai mult, ca e permis sa ne luam fiecare timp doar pentru noi. Inseamna ca imi dau voie si sa nu trimit sute de sms-uri de felicitare si nici sa nu raspund la sutele pe care le primesc. Stiu sigur ca oamenii care se gandesc la mine si in restul anului nu se vor supara ca nu le-am trimis sms in noaptea de Craciun, iar pentru cei care nu se gandesc la mine decat o data pe an nu cred ca e cazul sa-mi fac griji.

Si, mai presus de orice, cred ca merita sa ne amintim ca perioada asta e menita sa fie traita mai mult cu sufletul si mai putin cu mintea. V-as invita sa va intrebati ce ar vrea sufletul vostru sa faca de Sarbatori.
Poate vrea sa daruiasca ceva doar pentru bucuria de a darui - exista atatia copii care nici nu spera sa vina si la ei Mosul si pentru care puteti face o minune. Sau poate sufletul vostru vrea sa va faceti timp de plimbat, de ras, de ascultat colinde. Oferiti-i inimii voastre ce isi doreste. Nu despre asta sunt, pana la urma, Sarbatorile?

*Alis Anagnostakis este coach si fondatoarea www.mindlearners.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri