28 Februarie 2014 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Cheltuielile urgente, vacantele cu familia sau pur si simplu situaţiile neprevazute ne pot face sa intram in datorii. Cardurile de credit usor accesibile, imprumuturile rapide sau cumparaturile in rate fac dificila mentinerea unei discipline financiare si sunt, din ce in ce mai des, cauzele acumularii datoriilor.

Inceputul unui nou an este un bun moment de reflectie asupra situatiei financiare si de planificare a principalelor cheltuieli pentru urmatoarele luni. Trebuie sa tinem cont de faptul ca oricine poate face datorii. Problemele financiare generate de imposibilitatea de plata a obligatiilor financiare poate duce la adoptarea unor solutii temporare, cum ar fi imprumuturile rapide sau overdraft (descoperire de cont). Pot fi numeroase cauze pentru astfel de situatii - dar cel mai decisiv factor este adesea modul in care ne administram veniturile. Un buget familial nesabuit si cheltuielile irationale reprezinta calea sigura spre datorii. La acestea se mai adauga consumul excesiv, cumparaturile din impuls si aruncarea banilor pe lucruri inutile.


“Datoriile pot fi cauzate de mai multi factori. Unul dintre principalii factori este modul in care ne construim bugetul casei sau lipsa unui buget familial. Cheltuielile excesive nu sunt intotdeauna o surpriza pentru noi, dar cateodata putem sa le prevedem si sa ne pregatim din timp. Astfel evitam sa intram in probleme financiare”, spune Daniela Dochia, specialist Comunicare si PR KRUK Romania.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

Situatiile care duc la acumularea de datorii

Cum putem, totusi, sa ne pregatim pentru perioadele de grea incercare pentru portofelele noastre?

• Sales, sales!

Nimic nu este mai tentant si mai favorabil pentru “devalizarea” portofelelor decat perioadele de reduceri. In timpul perioadelor de vanzari cu discount, ducem adesea mana la buzunar si ne plimbam prin magazine la vanatoare de ocazii. Cumparand produs dupa produs de care nu intotdeauna avem nevoie, suntem convinsi ca economisim si ca, astfel, cheltuim mai putin. In astfel de ocazii, folosim cel mai adesea bani virtuali: cardurile de credit. Achizitiile seminificative facute cu cardul de credit, mai ales cand nu avem solutii de plata si cand banii se duc instantaneu, ne pot face sa ramanem fara lichiditati.

• Vacantele cu familia

Pregatirea vacantei sau evenimentele in familie inseamna cheltuieli mari. Pentru a face fata acestei provocari, incercam sa ne intampinam oaspetii cu cadouri scumpe, care ne duc la cheltuieli si mai mari. In preajma vacantei suntem tentati sa facem imprumuturi suplimentare si sa cheltuim mai mult decat ne putem permite.

• Vacanta de vara si inceperea scolii

Perioada vacantelor de vara poate fi dificila, mai ales pentru familiile cu copii. Este momentul cand fiecare parinte socoteste cat poate cheltui pentru distracţia copiii sai, pentru ca mai apoi sa faca socoteli pentru rechizitele de inceput de an scolar. Fiecare dintre aceste cheltuieli semnificative poate afecta bugetul casei, iar cand ambele sunt facute in acelasi timp, pot usura portofelele parintilor.

Foto int: bani, cumparaturi via Shutterstock

Foto homepage: Cuplu ingrijorat, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri