19 Octombrie 2021 publicat în Green Living 61 share-uri

Câte dintre noi nu ne-am ”debarasat” de haine pe care nici măcar nu le-am purtat, haine cu etichetă, uitate în șifonier? Câți dintre noi nu am ”donat” haine care nu au folosit nimănui și care au ajuns aruncate la groapa de gunoi sau folosite pe post de cârpe de spălat geamurile?! Ciclul acesta rapid al modei este departe de a fi sustenabil și etic, deoarece epuizează resursele naturale ale pământului la rate exponențiale și, de cele mai multe ori, exploatează lucrătorii.

Ce am putea face noi, începând chiar din acest moment, pentru a aborda un stil vestimentar sustenabil?

În primul rând, ne putem schimba obiceiurile de consum. Este esențial să devenim mai conștienți de nevoie reale pe care le avem, să nu le confundăm cu dorințele de moment, să nu mai cumpărăm din impuls, din motive ce țin de trenduri. N-ar fi rău să renunțăm și la ”terapia prin shopping” & shopping online.

Apropo, știai că atunci când facem shopping ca ”terapie” noi apăsăm, de fapt, pe ”easy buttons”? Glennon Doyle, în cartea sa ”Untamed” vorbește despre ”easy buttons”- acele butoane ușoare pe care noi le apăsăm din dorința de a ne simți mai bine în anumite situații. Butoanele ușoare (easy buttons) sunt acele comportamente care ne amorțesc și ne permit să evităm disconfortul, frustrările, sentimentele dureroase. Sunt comportamente toxice care ne îndepărtează ne noi înșine. Cumpărăturile online intră în categoria aceasta, scrolling-ul pe rețelele sociale, jocurile video, mâncatul emoțional, consumul de alcool. Butoanele ușoare sunt, prin definiție, confortabile, disponibile, ne sunt la îndemână, presupun un efort redus și devin rapid obiceiuri. În timp ce ne distrag atenția pe moment, ne lasă neliniștiți, nemulțumiți, deconectați și goi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Foto: arhiva personala Nicoleta Ababei

Un alt pas pe care îl putem face în direcția unui stil sustenabil este shopping-ul în propria garderobă. Chiar și la noi sunt foarte mulți stiliști vestimentari care susțin conceptul de ”shopping în propria garderobă”. Astfel, aceștia încurajează dezvoltarea unui stil vestimentar propriu și rularea hainelor pe care deja le avem în șifonier, prin realizarea unor combinații creative și îndrăznețe.

Aș sublinia și rolul esențial pe care îl joacă o mai bună gestionare a finanțelor, faptul că ne putem focusa, în principal, pe calitatea hainelor, nu pe cantitate.

Și, nu în ultimul rând, este foarte important să cumpărăm haine de la brandurile locale. Spre exemplu, toată vara am purtat o rochie albă din in, de la un brand românesc. Este o rochie cu adevărat specială, un element cheie în garderoba mea! Am purtat-o foarte des cu sandale cu toc, dar și cu geacă din piele și ghete înalte. E o rochie în care mă simt feminină, care mă reprezintă, o rochie care simt că face parte din povestea mea!

Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Pantofii slingback - șic și în tendințe în această primăvară! 10 modele adorabile de pantofi slingback

Dacă și tu ai propuneri despre cum putem face pași către un stil vestimentar sustenabil, te-aș ruga să le scrii în comentarii.

Sursa foto fr si main: Photo by Alyssa Strohmann on Unsplash


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri