19 Octombrie 2021 publicat în Green Living 61 share-uri

Câte dintre noi nu ne-am ”debarasat” de haine pe care nici măcar nu le-am purtat, haine cu etichetă, uitate în șifonier? Câți dintre noi nu am ”donat” haine care nu au folosit nimănui și care au ajuns aruncate la groapa de gunoi sau folosite pe post de cârpe de spălat geamurile?! Ciclul acesta rapid al modei este departe de a fi sustenabil și etic, deoarece epuizează resursele naturale ale pământului la rate exponențiale și, de cele mai multe ori, exploatează lucrătorii.

un material de Nicoleta Ababei, @mamapetoc și creator de conținut

Pare că industria modei, parcă mai mult decât orice altă industrie din lume, se dezvoltă pornind de la ideea de perimare a hainelor pe care le purtăm. Cred că mulți dintre noi am avut, măcar o singură dată, îngrijorarea că suntem îmbrăcați nepotrivit, demodat. Mărturisesc că eu una am gândit așa atunci când am participat la câteva evenimente ”cu ștaif” sau la diverse ocazii când, inevitabil, m-am comparat cu femeile din jurul meu, care erau îmbrăcate ca și cum ar fi urmat să defileze pe podium. E cumva în natura umană să ne comparăm cu ceilalți , dar nu vreau să fiu acum aspră cu mine, să mă trag de urechi pentru asta! Cred că mai important este să fim conștienți de acest lucru, să-l observăm și să luăm măsuri responsabile, asumate, care să transforme această ”tentație” în ceva constructiv.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pantofi de primăvară pe care trebuie să îi ai în colecție Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii SAKURA BLOOM - Simte parfumul florilor de cireș!

Am început să vorbesc mai sus despre faptul că industria modei pare să ne inducă nouă, consumatorilor, ideea că hainele pe care le cumpărăm, reprezintă bunuri amenințate de perimare. Și asta într-un timp foarte scurt!

De aici și conceptul de fast fashion (moda rapidă) un concept dominant în zilele noastre, care se referă la îmbrăcămintea concepută în mod intenționat pentru a fi consumată rapid. Vorbim despre haine la prețuri mici, care îi determină pe cumpărători să le vadă ca fiind de unică folosință, purtându-le doar de câteva ori înainte de a le arunca sau de a le schimba cu haine la fel de ieftine, mai noi și mai trendy. Astfel, obiecte vestimentare intacte sunt de multe ori înlocuite cu altele noi. Acest obicei face ca industria modei să fie deosebit de problematică, din perspectiva mediului.

Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Cea mai nouă colecție Reserved aduce primăvara în garderoba ta ”IZBUCNIRI” de culori pe pleoape - tendința nr. 1 în machiajul primăverii! 18 idei de machiaj care ilustrează acest trend șic
Sursa foto: Photo by Cherie Birkner on Unsplash

Câte dintre noi nu ne-am ”debarasat” de haine pe care nici măcar nu le-am purtat, haine cu etichetă, uitate în șifonier? Câți dintre noi nu am ”donat” haine care nu au folosit nimănui și care au ajuns aruncate la groapa de gunoi sau folosite pe post de cârpe de spălat geamurile?!

Ciclul acesta rapid al modei este departe de a fi sustenabil și etic, deoarece epuizează resursele naturale ale pământului la rate exponențiale și, de cele mai multe ori, exploatează lucrătorii.

În toată povestea aceasta tristă, din păcate, zic eu că se zărește totuși o rază de speranță!

Mulți dintre noi am realizat că acest model de consum este unul problematic! Sustenabilitatea și etica au devenit criterii importante pentru o parte dintre consumatori, dar și pentru unii producători.

Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Turn up the volume cu Chicago Windbreaker de la Tommy Jeans Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu

Pentru cei care încă nu s-au convins că acest subiect merită toată atenția, las mai jos un paragraf despre impactul negativ pe care îl avem asupra mediului, prin obiceiurile noastre de consum:

„Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce- necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani”- este o informație preluată dintr-un raport publicat pe site-ul Parlamentului European în 2020, despre impactul producției și deșeurilor textile asupra mediului.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri