13 Iunie 2024 publicat în Familie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Pierderea unei sarcini este un eveniment care are, de cele mai multe ori, un puternic impact emotional asupra femeilor care trec prin aceasta experienta. Ce se intampla din punct de vedere emotional dupa pierderea unei sarcini si cum se poate depasi mai usor aceasta perioada dificila?

Doliul dupa pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini (avortul spontan) este un eveniment puternic incarcat emotional, dificil de acceptat si de integrat. Indiferent de varsta sarcinii, un avort spontan sau oprirea sarcinii din evolutie poate aduce multa suferinta. Insa fiecare experienta este traita unic de fiecare femeie in parte. Pentru unele femei poate fi o experienta coplesitoare, in timp ce alte femei pot depasi mai usor aceasta pierdere.

Alti factori care pot contribui la intensitatea suferintei pot fi: daca sarcina pierduta e prima sau mama mai are deja un alt sau alti copii; daca e prima pierdere sau au mai fost si altele inainte; daca a fost o sarcina mult dorita si asteptata sau dimpotriva, una neasteptata sau nedorita; daca partenerul ii este alaturi sau nu.In urma pierderii unei sarcini, femeile pot trece printr-o perioada de doliu. Nu este vorba de un doliu in sensul clasic, ca in urma mortii unei persoane cunoscute. Ci e vorba mai degraba de un doliu pentru ce ar fi putut sa fie; pentru pierderea viitorului copilului si a viitorului ca parinti ai lui.

In general, acest doliu presupune parcurgerea unor etape, pana cand persoana ajunge sa integreze experienta dureroasa in interiorul sau. Cat de intense sunt trairile sau cat de usor sau nu reusesc femeile sa treaca prin acest doliu depinde mult de circumstantele fiecareia, de asteptarile si de ce a insemnat sarcina pentru fiecare.

Cititi continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: fizkes /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri