7 Iunie 2024 publicat în Familie 13 share-uri

Ce se intampla in primele zile de viata ale unui nou-nascut? Ce inseamna un nou-nascut normal, la ce sa se astepte mamica si cum se dezvolta bebelusul, aflati in randurile de mai jos. 

Dupa nastere, fiecare mama cere sa vada bebelusul si doreste sa se spuna cat mai repede ca are un copil normal, insa ce inseamna un copil normal?

Citeste si despre ce este lauzia si cum trebuie sa se ingrijeasca proaspata mamica dupa nastere.

Cum arata un nou-nascut?

Trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina determina o serie de transformari, care se realizeaza cu efort din partea organismului copilului. Copilul tipa cand se produce prima inspiratie. El isi misca neregulat membrele, pastrand insa pozitia pe care a avut-o in viata intrauterina, adica genunchii pe abdomen, bratele indoite, pumnii stransi.

Dupa aproximativ o ora, nou-nascutul se linisteste si adoarme. Mama fara experienta poate fi surprinsa de pielea de culoarea rosie a nou-nascutului. Aceasta este acaperita de un strat de grasime, care are rolul de a usura alunecarea fatului in timpul nasterii si de a-l proteja de pierderea de caldura. Pe corp se mai vad si mici perisori subtiri. Unghiile sunt complet dezvoltate, trec peste pulpa degetelor.

Capul prezinta uneori deformatii, in special cand travaliul a fost mai greu si indelungat sau cand s-a aplicat forceps sau ventuza. Aceste deformatii dispar la cateva zile dupa natere. Deseori, capul este acoperit cu par bogat.

Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: Halfpoint /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri