17 August 2020 publicat în Familie 3 share-uri

Începutul unui nou an școlar este un moment emoționant atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Când vine vorba de prima zi de școală din viața copiilor, întreaga familie trece printr-o serie de schimbări importante, care îl vor pregăti pe cel mic să înceapă un nou capitol esențial pentru formarea acestuia. Dacă te gândești deja cu emoție la această zi, trebuie să știi cât mai multe despre cum poți gestiona situația, mai ales în contextul actual. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-l susții pe copil în prima zi de școală:

Discută din timp despre această zi

Pregătirile pentru prima zi de școală sunt momentul oportun pentru a discuta cât mai mult despre acest pas. Cel mic poate fi luat prin surprindere de schimbarea bruscă dacă nu-l obișnuiești cu subiectul. Chiar dacă era obișnuit cu mersul la grădiniță, noul colectiv și programul pot deveni copleșitoare. Așadar, pleacă la cumpărături alături de el și explică-i totul despre rechizite, materiile noi pe care le va învăța și despre noii prieteni pe care și-i va face în clasă. Alege împreună cu acesta din opțiunile de ghiozdane ieftine și lasă-l să decidă care este preferatul său. Poți face cumpărăturile online pentru a te proteja de posibilitatea de infectare cu noul coronavirus care apare când pleci la cumpărături în magazin. Nu uita să-i răspunzi la toate întrebările și să fii cât mai clară, pentru a-l încuraja să vadă doar partea pozitivă a acestei experiențe.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Ajută-l să depășească anxietatea de separare

Dacă cel mic are emoții și suferă de anxietate de separare va trebui să depui un efort în plus pentru a-l liniști. Acesta este un proces pe care va trebui să-l abordezi cu grijă, în special dacă grădinița era foarte aproape de casă sau dacă încă nu este obișnuit să fie pe cont propriu. Cum îl poți ajuta să depășească această stare:

  • Creează un ritual pentru fiecare dimineață – în acest fel copilul tău se va simți mai confortabil și va asocia plecarea la școală cu ceva plăcut.
  • Să nu dispari încă din fața școlii – așteaptă câteva momente lângă ușa clasei sau însoțește-l până la bancă în primele zile de școală, mai ales dacă observi că devine anxios sau trist.
  • Amintește-i că te întorci la finalul zilei – chiar dacă îți dorești ca cel mic să devină independent cât mai repede, oferă-te să-l iei de la școală la finalul zilei, asta până va fi pregătit să o facă de unul singur sau se va simți confortabil alături de alt membru al familiei.
  • Ajută-l să-și facă prieteni înainte de începerea școlii – dacă se împrietenește cu viitorii colegi înainte îi va fi mai ușor să se obișnuiască în noul colectiv.

De asemenea, dacă vrei să fii liniștită și să te asiguri că cel mic este pe mâini bune, creează o relație cu învățătoarea și discută cât mai des cu aceasta despre cum poți gestiona cel mai bine această nouă perioadă din viața copilului tău.

Împrietenește-te cu părinții

Nu doar copilul tău va avea nevoie de ajutor în această perioadă, ci și tu. Pentru a naviga cu succes apele necunoscute ale acestui nou capitol, fă-ți prieteni printre părinții colegilor celui mic. În acest fel vei reuși să afli mai multe despre diferitele experiențe și feluri de a gestiona situația. Poate aceștia au și copii mai mari, care au trecut deja testul primelor zile de școală, și pot veni cu sugestii la problemele familiei tale. Mai mult decât atât, dacă ai o relație apropiată cu părinții, cel mic va reuși să-și facă prieteni mai ușor și să facă pași importanți spre dezvoltarea abilităților sociale. Acest lucru îl va ajuta să scape de stresul provocat de noul program și să lege prietenii importante.

Copiii reacționează diferit la noua experiență, dar în situația actuală, pandemia poate da peste cap planurile tuturor. Indiferent dacă cel mic va începe cursurile de acasă sau din bancă, trebuie să-l pregătești pentru noutatea pe care o reprezintă prima zi de școală. Oferă-i sprijin, înțelegere și nu uita să faci tot posibilul pentru a depăși chiar tu cu bine această perioadă.

Sursa foto: August de Richelieu/pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri