26 Iunie 2020 publicat în Familie 41 share-uri

După pandemie, a venit și vacanța copiilor! Tot împreună, tot acasă!

de Georgiana Spătaru, facilitator de Exerciții de Fericire

O nouă provocare pentru toți părinții de a găsi noi și noi alternative de joc și joacă, de activități pentru timp liber, de modalități de a-și stârni copiii spre curiozitate, spre creativitate, spre libertate, spre a se exprima liber și a socializa atât cât se poate în contextul actual.

Perioada de distanțare socială a părut ca o pauză mare în care mici și mari au împărțit nu doar spațiul, dar și timpul! Au împărțit viața și activitățile, s-au încurajat, certat și împăcat. Eforturile părinților au fost în autoizolare puse la grea încercare și poate au dat chiar testul vieții lor în ce-a însemnat capacitatea de a fi inspirați cu privire la timpul liber al copiilor lor și la propunerile de activități de a combate plictiseala.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Caius Covrig investește milioane de euro și petrece timpul pe Seven Mile Beach, una dintre cele mai scumpe plaje din lume 

Această pauză mare continuă și acum, odată cu venirea vacanței pentru copii. Georgiana Spătaru, facilitator de Exerciții de Fericire, oferă câteva idei pentru părinți de a gestiona timpul cu copiii într-un mod creativ pentru cei mici, și de calitate pentru ei, oamenii mari.

Abordarea specialistului face referire la timpul petrecut împreună în patru perioade care pot fi implementate în viața de familie - timpul pentru rezolvări, timpul de joacă, cel de învățare și timpul pentru cunoaștere. Fiecare timp poate fi folositor și poate genera resurse de creștere emoțională și rezolvări menite să sprijine evoluția ca familie. Toate activitățile sunt grupate pe vârste, 3-5 ani, 6-10 ani și 11-14 ani, pentru a fi mai ușor de înțeles și de procesat de fiecare părinte.

CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ? Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale Vrei să petreci Paștele în Grecia? Iată cele mai bune oferte

Timpul pentru rezolvări - Georgiana Spătaru consideră că e important să cunoști fricile copilului tău și să îi oferi ocazia să te audă cum gestionezi gândurile lui. Dacă nu ai răspuns pentru o anumită condiție a vieții, e indicat să recunoști acest lucru și să îi spui copilului că pentru această situație încă nu ai un răspuns, dar fie ai o persoană de încredere pe care la rândul tău poți apela, fie te bazezi pe credință și insufli speranța. E important ca cei mici să știe că mereu există soluții. Astfel, evităm stările lor de anxietate.

Pentru copiii între 3-5 ani, apelați la desen (copiii se exprimă foarte clar folosind imaginile!) sau la povești cu tâlc despre monstruleți - viruși care au fost învinși folosind o super putere folositoare copilului (calm, înțelegere, bucurie etc.). Pentru cei între 6-10 ani, ce-ați spune de povești cu cuburi sau cuvinte date din care cei mici să alcătuiască povești? Este cea mai practică variantă în care îți poți da seama de temerile copilului tău, visurile și doleanțele lui. Pentru cei între 11-14 ani, expertul recomandă dialogul direct, folosind un mediu liniștit, în care copilul să se simtă ascultat și protejat. Întrebările directe precum: ”Ce te sperie?”, ”La ce te gândești?” sunt folositoare!

Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

Timpul de joacă nu are nevoie de multe explicații. În mod paradoxal, este timpul de care părinții se feresc cel mai mult, deși le aduce lor mari beneficii, îi ajută să se relaxeze.

Foto: By Dean Drobot /Shutterstock

Pentru copiii de până la cinci ani, specialistul a notat 5 activități de joacă, de câte 10 minute, una după alta:

1. Să deseneze cel mai frumos lucru văzut vreodată;

2. Să construiască din cuburi un oraș al copiilor cu super-puteri;

3. Să facă din plastilină o barcă ce transportă copiii spre Țara lui Peter Pan;

4. Să își găsească 5 nume care i-ar plăcea să și le pună lui;

5. Să se îmbrace cum vrea el, pentru un teatru de păpuși în care este un personaj la alegere!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri