Filmul de debut al lui Florin Serban a concurat de curand in competitia internationala a Festivalului de Film de la Stockholm, festival printre ai carui parteneri s-a numarat si ICR Stockholm.

George Pistereanu a fost recompensat, pentru prestatia din acest film, cu premiul pentru cel mai bun actor. Eu cand vreau sa fluier, fluier a fost lansat pe marile ecrane suedeze pe data de 3 decembrie, fiind distribuit de catre Folkets Bio, iar ecourile din presa nu au intarziat sa apara.

Astfel, principalul cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat o recenzie intitulata ”Despre tineri, cu obstinatie. Poveste despre delicventi, fara clisee”. Criticul Eva av Geijerstam afima: ”Un film la fel de incapatanat ca si personajul sau principal, parca anume facut pentru a demonta toate cliseele genului. Nu e prima data cand vedem pe marele ecran povesti despre infractori, insa Florin Serban se apropie mai degraba de francezul Bruno Dumont decat de alti precursori mai putin sumbri. Referindu-se la succesele cinematografiei romanesti, jurnalista precizeaza: ”Regizorul face parte din impresionantul val al filmului romanesc din ultimii ani, care, prin consecventa si foarte personala critica sociala sumbra, a inceput de fapt inainte de caderea lui Ceausescu in 1989. Galeriei din care fac parte mai vechii Lucian Pintilie si Dan Pita, completata cu nume noi precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu, i se alatura acum si Florin Serban". Cronicarul prestigiosului cotidian conchide: „Daca se adeveresc zvonurile conform carora Festivalul de Film de la Göteborg dedica editia de anul viitor filmului romanesc, atunci initiativa este cum nu se mai poate mai potrivita.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Cotidianul Svenska Dagbladet aduce elogii deopotriva filmului si actorului George Pistereanu, in recenzia cu titlul ”Interpretare exceptionala”. Unul dintre fanii suedezi declarati ai filmului romanesc, jurnalistul Hynek Pallas remarca: ”Eu cand vreau sa fluier, fluier indeplineste criteriile cu care ne-a obisnuit filmul romanesc: povesti interesante, abordari realiste, dublate aici de actori amatori, si un format de documentar, redat cu ajutorul camerei de mana, nu excesiv de tremuratoare. Atunci cand transpun in film aspectele negative ale tarii, romanii stiu meserie: ei stapanesc de minune atat textul, cat si interpretarea, si tocmai aceasta combinatie face ca filmele lor sa fie atat de bune”.

Aprecierile la adresa interpretului rolului principal nu intarzie: ”Mai presus de toate, filmul reprezinta momentul de glorie al premiatului actor debutant George Pistereanu. Acesta face un rol exceptional, cu efuziuni emotionale ca, de pilda, in scena confruntarii cu mama, unde Silviu trece cu maiestrie de la supunere la agresivitate. Tuns zero si plin de muschi, el combina duritatea si sfidarea cu o surprinzatoare tandrete”.

Leagăn pentru toată copilăria

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri