Filmele premiate cu cele mai importante distinctii la editia din acest an a prestigiosului festival vor putea fi vizionate in premiera absoluta in Bucuresti

Intalniri cu regizori straini premiati la Cannes si proiectii in premiera ale unor filme care au rulat anul acesta la festivalul de pe Coasta de Azur - acestea sunt cateva dintre surprizele primei editii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest.

Intre 15 si 21 octombrie, la cinema Studio din Capitala vor fi proiectate, in premiera in Romania, mai multe pelicule selectionate in competitia prestigiosului festival.

Selectia a fost realizata chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment si va introduce filmele din program. Thierry Frémaux va sustine si un masterclass pentru studentii facultatilor de film din Bucuresti.

Despre filmele lor vor vorbi si invitatii speciali ai festivalului, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), Sergei Loznitsa (My Joy). La sfarsitul proiectiilor, publicul le va putea pune intrebari regizorilor, in sesiuni de Q&A.

Kornél Mundruczó si Sergei Loznitsa au filmat in tara noastra sau au colaborat deja cu cineasti romani. In 2008, Mundruczó a concurat la Cannes cu Delta, o pelicula filmata in Delta Dunarii, iar Loznitsa a lucrat la filmul My Joy cu directorul de imagine Oleg Mutu si actorul Vlad Ivanov.

Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie, cu o proiectie-eveniment: premiera nationala a peliculei care a castigat Palme d’Or anul acesta, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, in regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciati cineasti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, presedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, in apropierea mortii, isi revede vietile anterioare, ghidat de fantoma sotiei sale.

Les Films de Cannes à Bucarest aduce pe ecranele romanesti si drama care si-a adjudecat Marele Premiu la Cannes, Des Hommes et des Dieux, in regia lui Xavier Beauvois. Propunerea Frantei la Oscarul pentru cel mai bun film strain, pelicula inspirata dintr-un fapt real – asasinarea a opt calugari francezi in Algeria – va avea parte de o proiectie de gala la Opera Nationala din Bucuresti luni, 18 octombrie.

Programul evenimentului este completat de filmul care a luat premiul pentru regie la Cannes, Tournée, regizat de actorul Mathieu Amalric.

Pe langa titlurile straine, Les Films de Cannes à Bucarest pregateste un program-surpriza cu filme romanesti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe ecranele celebrului festival.

Evenimentul este organizat de casa de distributie Voodoo Films, in parteneriat cu Ambasada Frantei la Bucuresti si Institutul Francez din Bucuresti, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si al Editurii Video - si in colaborare cu distribuitorul Independenta Film.

Programul complet al proiectiilor va putea fi consultat incepand cu 11 octombrie pe site-ul manifestarii, www.filmedefestival.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri